От Демократична България настояват да спре процедурата и всички харчове

...
От Демократична България настояват да спре процедурата и всички харчове
Коментари Харесай

От ДБ искат спиране на процедурата и харчовете за АЕЦ Белене

От Демократична България упорстват да спре процедурата и всички разходи за градежа на АЕЦ " Белене " до момента в който не бъдат изпълнени няколко условия.

Изискванията, сложени от Демократите са следните:

- Да се одобри настояща енергийна тактика и народен проект за енергетика и климат;

- Да се потвърди финансовата жизненост на АЕЦ " Белене " в сходство с условията на Европейска комисия и без нови разходи за сметка на данъкоплатеца;

- Да се вдигне неведнъж размерът на гаранцията за нуклеарна вреда, в сходство с рекомендациите на Европейска комисия и практиката в европейските страни;

- Да се одобряват ремонти в законодателството, посредством които ясно да се формулират финансови условия за отчисления от продажбите на ток от АЕЦ за създаване на геоложко вместилище за погребение на високоактивните боклуци от тяхната работа и тези разноски да се включат в общата сметка на проекта;

- Да се одобряват ремонти в законодателството, посредством които ясно да се формулират финансовите отговорности на АЕЦ за изпращане на отработеното нуклеарно гориво от тях за преправка, както и да се навакса неизпълнението през последните пет години;

- Да се създадат проучвания за изясняване положението на антисеизмичната баластрова възглавница под основните корпуси на АЕЦ " Белене " и дали е безвредно да се строи върху нея след десетилетия под вода, за което си завоюва прозвището " мочур ".

Припомняме, по време на първото си държавно управление Бойко Борисов бе определил АЕЦ " Белене " като мочур за 800 млн. лв..
 Румен Радев настоя да се проучат вложителите за
Румен Радев настоя да се проучат вложителите за " Белене "

Бизнесът си прави добре сметката, когато кандидатства за нещо

Демократите са обезпокоени от намеците на ръководещите за затваряне на " АЕЦ Козлодуй " и половината българска енергетика, с цел да се сътвори изкуствено място за " Белене ".

Те напомнят, че откакто при повдигането на мораториума за градеж на АЕЦ " Белене " бе вписано, че няма да има държавни гаранции , в последните месеци се заприказва и за държавни гаранции. Те са ангажимент за изкупуване на тока за десетки години. Демократите плануват, че парламентарно показаните партии могат да решат за взимане на гаранции от страна на страната през Народното събрание. Така ще избегнат правосъдна и политическа отговорност в бъдеще.
 Петкова отбрани процедурата за АЕЦ „ Белене “
Петкова отбрани процедурата за АЕЦ „ Белене “

Съмненията за цената на тока препрати към КЕВР

От 7-те компании, които желаят да строят АЕЦ " Белене ", няма нито една от западноевропейска страна. Възможно е Европейска комисия да не даде своето единодушие за градеж на втората атомна централа . Това ще значи, че в това време са пропилени нови стотици милиони за сметка на данъкоплатеца.

Настояваме всички оценки по процедурата да се правят от " АЕЦ Козлодуй " ЕАД, а не от НЕК ЕАД . Причината е, че Националната електрическа компания няма нужната подготвеност в нуклеарни планове и няма лиценз на електрическа енергия от АЕЦ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР