От дадените през 2022 г. 400 млн.лв. отчетени пред МРРБ

...
От дадените през 2022 г. 400 млн.лв. отчетени пред МРРБ
Коментари Харесай

Загубено време: едва 1/4 от 400-те милиона лева за общини са отчетени като похарчени

От дадените през 2022 година 400 млн.лв. регистрирани пред Министерство на регионалното развитие са едвам 100 млн.лв., включително и задатъците. Въпреки заложените още първоначално изсиквания към момента има общини, които са в административни процедури и планова неготовност. Регионалният министър Андрей Цеков ще предложи втория транш за общинските планове да бъде включен в бюджета за 2023 г.
Едва една четвърт от 400-те милиона лв., отпуснати на общините в края на предходната година, са регистрирани като изхарчени. Това демонстрират данните на Министерство на районното развиване, които дадоха отговор на питане от " Капитал " по въпроса.
От дадените през 2022 година 400 млн.лв. регистрирани пред Министерство на регионалното развитие са едвам 100 млн.лв., включително и задатъците. Въпреки заложените още първоначално изсиквания към момента има общини, които са в административни процедури и планова неготовност. Регионалният министър Андрей Цеков ще предложи втория транш за общинските планове да бъде включен в бюджета за 2023 година
Едва една четвърт от 400-те милиона лв., отпуснати на общините в края на предходната година, са регистрирани като изхарчени. Това демонстрират данните на Министерство на районното развиване, които дадоха отговор на питане от " Капитал " по въпроса.

Фондът от 400 милиона беше разгласен от предходния кабинет " Петков " като метод да се дофинансират минусите на капитал в самите общини, а окончателният лист бе изработен от служебния районен министър Иван Шишков, който в последна сметка.

Средствата от бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2022 година бяха в размер на 50% от цената на всеки план, като концепцията беше втората част от средствата да се получи от бюджета за 2023 година
Реклама
След като стана ясно, че все още няма концепция да се., " Капитал " попита районното миистерство по какъв начин ще се финансират започнатите планове. В резултат на това стана ясно, че голяма част от тях не са декларирари никакви пари като изхарчени. Според Министерство на регионалното развитие, към момента има общини, които доработват и преработват своите планове или пък са в административни процедури и в периоди за обжалване по Закон за обществените поръчки.

Новият министър на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков разгласи пред Народното събрание в четвъртък (22 юни), че тези общини, които имат потребност от дофинансиране тази година, ще го получат. Готови, но различен път Още от началото, когато бе оповестено, че ще се обезпечи финансиране на общините, концепцията беше администрациите да аплайват с цялостна планова подготвеност и с позволения за градеж (а при опция - и извършена по закон процедура в изискванията на изчезнало финансиране), тъй че да започват незабавно, а единственото, което да им липсва, да са средства.

Лутането на листата по министерства, (и наложеното ограничаване на Караджов за предписание със средства от над 900 хил.лв. в МРРБ) и неколкократното преправяне на листата дадоха няколко месеца бонус на общините, в които те да завършват процедурите си.

Въпреки това и до през днешния ден има планове, които даже не са стартирали, а отчетността към Министерство на регионалното развитие е дребна на фона на миналите повече от 6 месеца от отпущането на средствата. Министерството не е страна по подписаните контракти, и изпълнителите не насочат претенции за разплащане на осъществените действия и услуги към министерството, а към възложителя, обясниха оттова.
Реклама
Но " за недопускане на незаконност при разходване на обществени средства, както и надзор за тяхното целево асимилиране, общинските администрации са длъжни да дават от време на време (на тримесечие - бел.ред) в Министерство на регионалното развитие информация и документи по осъществяването на обектите. Към сегашния миг обектите са в развой на осъществяване ", допълниха те. " До момента в министерството са показани отчетни документи за към 25% от предоставения запас от общо малко над 400 млн. лева ", разясниха от ведомството, което значи, че има разходени към 100 млн.лв., включително и дадените по договорите задатъци.

Проектите, които попадат в листата, са със стойности, изчислени и подадени от самите общини в хода на процедурата по кандидатстване. Така има планове от 100 хил.лв. до такива за над 20 млн.лв., като единственото условия беше общините да изберат най-приоритетният си обект ().

Дейностите по подписаните съглашения (т.е. половината от ремонтите) би трябвало да са подготвени до края на 2023-та, което наподобява ще е сложна задача за множеството общини, още повече на фона на идните локални избори, които евентуално ще наложат промени в управническите структури на администрациите. Големи планове, мудни сметки Възможно е част от парите към момента да не са регистрирани като изхарчени. Така, например планът за получи финансиране от 9 млн.лв. (от общо предивдени 19 млн.лв.). Строителната площадка е открита в края на февруари, само че досега няма информация в Министерство на регионалното развитие за неговото финансово осъществяване. Входът на Пловдив откъм автомагистралата е разкопан, само че документи за каквито и да е разходвани пари не са пратени в министерството.

Сходна е обстановката и с различен много скъпоструващ обект - този за рехабилитация на пътя Банско - х. Вихрен, за който община Банско получи малко над 10 млн.лв. Там строителната площадка е открита в края на април, само че също липсва информация за финансовото осъществяване на обекта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР