От дадената на 21 май пресконференция с основателя на Huawei

...
От дадената на 21 май пресконференция с основателя на Huawei
Коментари Харесай

Рен Жънгфей – основател на Huawei за R&D, университетите и кой всъщност е бащата на 5G?

От дадената на 21 май конференция с създателя на Huawei Рен Жънгфей, излиза наяве, че тoй залага извънредно доста на науката и културата за всичко. Споменава и малко известния факт от кое място в действителност потегля 5G:

Въпрос: Споменахте, че производството на чипове изисква освен пари, а още физици и математици. Както Huawei като компания, по този начин и персонално вие нееднократно сте говорили за образованието и проучванията, и знаем, че компанията отделя доста внимание на това. Какви тъкмо дейности предприемате в тази тенденция. Как това ще подкрепи развиването на Huawei в бъдеще?

Рен: Разполагаме с 26 научноизследователски центъра по целия свят. В момента на работа при нас са над 700 математици, 800 физици и 120 химици. Разполагаме с Институт за стратегически проучвания, който обезпечава финансиране на доста известни учени в реномирани университети по целия свят. Не чакаме тези вложения да ни бъдат върнати. Начинът, по който спонсорираме тези проучвания, е сходен на метода, разказан в американския акт „ Bayh-Doyle”. Университетите са тези, които извличат дивидентите от тези вложения. По този метод ще имаме опцията да работим с повече учени от голям брой сфери, намиращи се на разнообразни стадии в своите проучвания.

5G технологиите към този момент са необятно възприети като значима част от бъдещото развиване на човечеството. Малко хора са наясно, че те са основани на математически логаритъм, написан от турския професор Ердал Арикан преди повече от десетилетие. Попаднахме на този логаритъм два месеца след публикуването му. Тогава поставихме началото на по-задълбочени проучвания и разбори, след което кандидатствахме за патенти. Хиляди чиновници на Huawei взеха присъединяване в тези проучвания. Отне ни десетилетие да преобразуваме математическия логаритъм в софтуерни разработки. Ние разполагаме с най-многото и най-висококачествените 5G патенти в света – общо над 27% от тях са на Huawei.

Професор Арикан не е чиновник на Huawei, само че ние спонсорираме лабораторията му, тъй че той да има опция да образова повече докторанти, на които също оказваме поддръжка. Също по този начин спонсорираме и академични професор в Япония. Преди време той обучаваше 4-ма докторанти, които по-късно станах чиновници на Huawei, само че продължиха да работят в неговия офис. След това той взе при себе си още 4-ма докторанти, които да работят за него, като всичките 8 работеха в неговата лаборатория едновременно. Всички открития, които създадат, принадлежат на тях, а не на нас. Ако пожелаем да използваме техните открития, им плащаме уместно за това. Както споделих, методът е подобен с американския акт “Bayh-Doyle”. Използваме този метод, с цел да работим с повече учени.

Миналата седмица организирахме световна научна конференция, на която аз присъствах непряко посредством видеовръзка. Няколко брилянтни млади учени, всичките носители на докторска купа, участваха на конференцията и показаха новите си технологии пред мен и моите сътрудници. Обясниха ми в детайли какво ще значат тези открития за обществото ни през идващите години и бях впечатлен. Често реализираме сходна връзка по целия свят. Това от една страна разрешава на нас да усвояваме нови хрумвания, а от друга – на младите учени да схванат по-добре условията и стандартите в нашата компания.

Когато стане дума за привличането на млади гении, западните компании имат по-развито око за гения, в сравнение с ние. Те притеглят младежите още като стажанти и по време на този стаж им обезпечават корпоративно образование. Това е друго от нормалния модел, който е натрапен в Китай.

В момента имаме по-големи благоприятни условия да се състезаваме със Съединени американски щати във връзка с набирането на фрагменти, само че към момента изоставаме от позиция на привличането на изтъкнати млади гении. Предлагаме работа на перспективни студенти още във втори курс на тяхното академично образование. Студентите от университети в Новосибирск да вземем за пример са първенци или вицешампиони на най-престижните интернационалните шампионати по програмиране през последните 6 години. Гугъл им предлага 5 или 6 пъти по-високи от естествените заплати, с цел да работят за него. От тази година сме подготвени да предлагаме по-високи заплати от Гугъл, с цел да привличаме тези хора да работят в нашите проучвателен центрове в Русия. Влизаме с цялостна мощ в конкуренцията за млади гении.

Не пожелаваме учените наложително да са сполучливи. Неуспехите също са част от напредъка. Това ни разрешава непрекъснато да вървим напред.

Въпросите са заложени от представители на китайски медии по време на конференция на 21 май 2019 година.

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР