От Бурунди до Нигер - и десетте най-бедни страни в

...
От Бурунди до Нигер - и десетте най-бедни страни в
Коментари Харесай

Кои са десетте най-бедни страни в света


От Бурунди до Нигер - и десетте най-бедни страни в света се намират в Африка. Класацията по данни от МВФ е направена въз основата на размера на брутния вътрешен артикул.

Една от най-бедните страни е Южен Судан

Икономическата рецесия, провокирана от пандемията, визира изключително мощно по-бедните страни по няколко аргументи: вложенията от по-богатите страни понижават, интернационалните вложители изтеглят капиталите си. Самите по-бедни страни нямат опция да влагат средства в стратегии за развиване, а емигрантите изпращат по-малко пари на околните си в родината. Всичко това би могло да има съществени последици, най-много за най-бедните страни, предизвестява Световната банка в настоящия си отчет.

Но кои са най-бедните страни в света? Методите, посредством които се мери бедността, са от най-различен темперамент. Някои изследвания се концентрират единствено върху финансовите данни. Други се базират на допитвания за чувствата на интервюираните или пък регистрират фактори като достъпа до храна, обучение и облекло.

Тази ранглиста мери брутния вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията. Данните на МВФ са от 2020-а година, по-актуални от 2021-а още няма.

" Най-богата " от най-бедните е Нигер в Западна Африка, където Брутният вътрешен продукт през 2020-а година е бил 568,49 $ на глава от популацията. За съпоставяне - през същата година Брутният вътрешен продукт на човек в Германия е възлизал на 46 216 $.

Оттам нататък следват Малави, Конго, Сиера Леоне, Централноафриканската република, Мадагаскар, Мозамбик, Сомалия и Южен Судан, до момента в който се стигне до " първенеца " - Бурунди. В тази страна Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е бил едвам 255,98 $.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР