От бурен ентусиазъм до предпазлива мнителност и консервативна неприязън -

...
От бурен ентусиазъм до предпазлива мнителност и консервативна неприязън -
Коментари Харесай

Видеоконференция в съда - супер, но с куп опасения

От плевел възторг до внимателна подозрителност и консервативна злост - в тази канара на страстите се разполагат реакциите по отношение на разширението на процесуалните благоприятни условия за видeоконферентни дейности в съда. В сряда (1 юли) кабинетът утвърди препоръчаните от правосъдното министерство законови промени в тази тенденция. Броени дни по-рано от ведомството се похвалиха, че 56 съдилища употребяват интензивно средства за електронна връзка, построени с пари по Оперативна стратегия "Добро ръководство ". Става въпрос за "точки " в 20 правосъдни покои (във всяка от тях има по няколко съдилища), както и в местата за отнемане от независимост.

Отчетено беше, че оборудването към този момент се употребява извънредно интензивно, като единствено за месец по видеоконферентните връзки в пандизите са били извършени десетки правосъдни съвещания. И тъй като техниката разрешава в допълнение натоварване, ведомството предложи разширеното й прилагане да бъде законово регламентирано с промени в трите основни процесуални кодекса - Гражданския, Административния и Наказателния.

Безспорно е, че реализирането на подобен план ще

форсира процесите и ще ги направи по-евтини.

Представители на министерството и на правосъдната власт увериха даже, че "милиардният бюджет на правосъдната система не се харчи главно за заплати на чиновниците, а за разходи по каузи ". Това, несъмнено, не е правилно, защото правосъдният бюджет отива главно за заплати. Но е реалност, че докарването на един предпазен очевидец от чужбина си е скъпо наслаждение. Както и големия брой командировъчни на движимостите лица, които непрестанно кръстосват страната, с цел да показват пред съда експертизите си.

Промените в процесуалните закони уголемяват съществуващата наредба за потреблението на видеоконферетна връзка при осъществяване на разпити и чувания на участници в процеса. Предложена е и експлицитна законова формулировка на понятието: „ Комуникационна връзка посредством техническо средство за по едно и също време предаване и приемане на облик и тон сред участниците в процеса, които се намират на разнообразни места “.

Наред с тези оферти, правосъдното министерство регламентира и електронизацията на процеса по

наложително осъществяване против длъжниците.

За задачата е направен план за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с който да бъде въведена единна осведомителна система на правосъдното осъществяване. Идеята е да се построи единна база данни за изпълнителните производства, провеждани от частните и държавните правосъдни реализатори, която ще е в Министерството на правораздаването и за използването на която ще се събират такси. Единната база данни ще е налична за всеки консуматор, без значение от това дали е в България или е зад граница.

Паралелен план за видеоконференцията в съда предложиха и от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). Той планува връчването на бумаги и призовки предпочитано да става на електронни адрес, а не както до момента - мейлите да се употребяват единствено в краен случай. Кадровиците показват, че главният принцип в българското законодателство - единодушието на страната, ще важи и при електронната връзка посредством посочването на електронен адрес. Връчването може да става и посредством Единната платформа за електронно правораздаване към Висш съдебен съвет (ЕПЕП), която да съхранява запис от връзката.

Предлага се общо предписание за наложително връчване на известия и бумаги по електронен път на избрана категория субекти. Кръгът лица е спорен - с оглед включването на юристите, и са налице съмнения дали този институт да бъде въведен едновременно или на стадии.

Друго предложение е в наличието на исковата молба

да се включи реквизита за електронен адрес

и телефон на ответната страна и на нейния представител, в случай че разполагат с такива.

По отношение на видеоконферентния разпит кадровиците са по-предпазливи, като оферират той да бъде допускан от съда с определение.

Самоличността на явилите се за присъединяване във видеоконференцията лица ще се удостоверява в наличието на чиновник, чието име се вписва в правосъдния протокол. За осъществената видеоконференция - след известяван на участниците в нея и при съществуване на техническа опция - ще се изготвя видеозапис върху електронен притежател, който да се ползва към делото.

Разпит на очевидец и пояснения на другата страна посредством видеоконференция ще се позволяват, когато тези лица обитават в обитаемо място отвън региона на съда по делото и не са в положение да се явят персонално в правосъдната зала. Същата процедура ще се ползва и за движимостите лица.

Съдът ще дефинира датата и часа на осъществяване на съвещанието, в което ще се употребява видеоконференция

след предварителна инспекция

на опцията за провеждането на видеоконферентна връзка с най-близкия областен съд/място за отнемане от независимост по мястото на престояване на другата страна, очевидеца или вещото лице.

Във Висш съдебен съвет разясниха и проблемите с неналичието на електронни папки по делата, несъгласията сред законовите разпореждания и функционалностите на ЕПЕП, неналичието на единни правила за изпращане на известия и на документи по електронната поща и връщането на входящ номер на страната, която ги е подала, както и на конструкция за електронна идентификация посредством специфичен идентификатор, вид виртуална персонална карта.

В последна сметка членовете на Висш съдебен съвет се съгласиха, че във финалния документ на плана са включени всички работни оферти за внедряване на електронното правораздаване, отхвърлиха да се ангажират с съответна прогноза кои от тези оферти ще бъдат материализирани и... пратиха всичко в правосъдното министерство.

Адвокатите съгласни, само че със забележки

Становището на Висшия адвокатски съвет, подадено в Министерството на правораздаването, може да бъде обобщено по този начин: кардинално одобрително, само че детайлно сериозно. От висшия орган на адвокатурата показват, че по принцип потреблението на видеоконференция е съвместимо с главните начала на гласност и близост в процеса, в това число с оглед практиката на Европейския съд по правата на индивида. Подчертано е обаче, че отклонението от класическия развой на физическо наличие посредством отчасти въвеждане на виртуална връзка крие опасности.

Конкретно е посочена неяснотата на понятието "други справедливи условия ", препоръчани са и няколко критерия, които да вършат видеоконференцията процесуално позволена:

- съществуване на заплаха за навреме привършване на делото в рационален срок;

- прекалено увеличение на деловодните разноски;

- действително действителен риск за публичната сигурност, публичния ред или публичното здраве;

- застрашаване на живота и здравето на участник в провежданата процедура;

- заплаха за психическото развиване на разположение в детска възраст.

Отделно от Висшия адвокатски съвет сочат и особеностите на наказателното произвеждане, при които физическото неявяване на участници в процеса крие заплаха от увреждане правото на отбрана. През последните седмици Специализираният углавен съд стана сцена на няколко тежки конфликта сред обвиняването и отбраната, при които породиха яростни разногласия по отношение на отдалечения разпит на очевидци на прокуратурата. Стигна се даже до съмнения, че въпросните очевидци не са в чужбина, а са сложени под прикрит прокурорско-полицейски контрол, което поражда подозрения в цената на техните показания.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР