„От „БСП за България“ внасяме кандидатурата на Николай Николов за

...
„От „БСП за България“ внасяме кандидатурата на Николай Николов за
Коментари Харесай

БСП предлага шеф на комисията за борба с корупцията

„ От „ Българска социалистическа партия за България “ внасяме кандидатурата на Николай Николов за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество “. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Жельо Бойчев пред публицисти в Народното събрание. Той акцентира, че условията към този пост са извънредно високи – професионални и нравствени. „ Предложеният от нас претендент има тези качества. Кариерата му се е развивала извънредно поредно и последните 15 години от нея, като правист, той е работил единствено в тази материя - от 2005 година като член на комисията за определяне на имуществото, добито от незаконна активност и от 2011 година досега, като член на комисията за определяне и попречване на спор на ползи “, акцентира той. По неговите думи за всички тези години няма никакви подозрения по отношение на професионалните дейности и качества в работата на Николай Николов.

„ Името му в никакъв случай не е било забърквано в кавги, макар характерната материя и активност на тези органи, в които е заемал най-високи управителни позиции “, сподели още Бойчев. Той изясни, че на тази комисия са отредени изключителни пълномощия, по тази причина едно от най-важните качества, които би трябвало да има нейният ръководител, е да потвърждава, че не се поддава на въздействие, напън и се управлява само и единствено от закона. „ Предлагайки Николай Николов сме стъпили и на квалификацията. Това е индивидът, който има пет монографии по тази тематика. Той е едно от безспорните имена в научните среди, занимаващи се с тази материя “, уточни зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “. Той акцентира, че Николов е създател на първите монографии в България по тематиката: „ Предотвратяване и откриване на спор на ползи. Коментар на нормативната уредба и правосъдната процедура на Върховен административен съд “ (април 2010 г.), „ Конфликтът на ползи по българското право “, април 2012г., „ Гражданската конфискация по Закона за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество “ (октомври 2012 г.), „ Защита против неоснователни дейности и бездействия на администрацията “ (2014 г) и последната му книга от месец октомври - „ Научно-практически коментар на Закона за попречване и определяне на спор на ползи “.

„ С кандидатурата на Николай Николов ние даваме късмет на ръководещото болшинство да го поддържа и да потвърди, че са откровени в желанията си да се борят против корупцията. Трябва да се даде явен знак, че отпред на комисията избираме човек, който е експерт, потвърдил в своята работа до момента, че се управлява само и единствено от закона “, сподели още Жельо Бойчев.

„ Проблемът с корупцията в България стои и имам вяра, че с общи старания можем да го разгадаем “, съобщи Николай Николов. „ Влизам в надпреварата за ръководител на комисията като експерт, като специалист в материята, като човек, който през последните 12 години е работил на основни постове в материята на гражданската конфискация и на спора на ползи “, добави той. Николов акцентира, че е наясно както с настоящите режими в материята на конфискацията и спора на ползи, по този начин и с петте съществени посоки, които бяха въведени като инструментариум за битка с корупцията в новия закон за противопоставяне на корупцията. „ Държа извънредно доста на независимостта на комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество. Смятам, че това би трябвало да бъде регулатор, който на първо място е самостоятелен в своите дейности, който има висока степен на интегритет, който работи на първо място като професионален и справедлив орган, надалеч от всякаква политическа интервенция “, безапелационен е Николов. Той съобщи, че като ръководител на тази комисия ще провежда работата си към четири съществени правила –равенството на жителите пред закона, предварителната защита против корупцията и потребление на целия инструментариум на закона против това рисково събитие, да се обезпечи действие на органа като професионален и самостоятелен и пропорционална интервенция в персоналния живот на жителите. „ Инструментариумът на закона би трябвало да бъде употребен само и единствено дотолкоз, доколкото е належащо и намесата в техните права би трябвало да бъде прецизна и не повече от нужното “, сподели още Николай Николов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР