От бранша казаха, че пълноправното влизане в Шенген по въздух

...
От бранша казаха, че пълноправното влизане в Шенген по въздух
Коментари Харесай

Зарица Динкова: От бранша казаха, че влизането в Шенген по въздух и море е най-хубавият подарък за Коледа

„ От сектора споделиха, че пълноправното влизане в Шенген по въздух и море е най-хубавият подарък, който са получили за Коледа. Това ще понижи времето, в което туристите минават, с 20 минути на човек. Няма да би трябвало да се минава през по-далечни терминали “.

Това сподели в предаването „ Защо, господин министър “ с водещ Жени Марчева министърът на туризма Зарица Динкова. Тя разяснява и програмата за маркетингови действия за туристически услуги.

„ Успяхме да осъществим една стратегия, която е най-голямата и значима стъпка, за реклама на страната ни. Става дума за общините по Черноморието. С тази стратегия бяхме подготвени през септември. Хубавото за нея е, че освен туроператорите популяризират. Има и записвания. Виждам възторг. Участват и дребни общини “, добави тя.

Ще чакаме по-добри времена, разгласи Ричард Алибегов

Някои не ме посрещнаха добре . В сектора има над 200 организации. Аз съм отворена към всички, които оферират положителни решение. В лицето на премиера Денков и вицепремиера Габриел съм срещала поддръжка. Имаме почитание и колегиалност. Аз ще се съобразя с всяко тяхно решение. Аз съм фокусирана върху работата си като министър на туризма и желая да продължа това, което вършим, а през идващия сезон да имаме още повече туристи “, акцентира Зарица Динкова.

„ Не е значимо какъв брой, а по какъв начин “

„ Що се отнася до немския пазар – програмата имаше за цел да върне доверието в обичайните пазари. Като цяло имаме напредък за летния сезон. Акцентът ни е върху пазарите от Централна Европа – Полша, Унгария и Чехия. Имахме напредък на българските туристи. Надминахме равнищата отпреди ковид. Италианският пазар е с 48% растеж. Турският пазар е с 22% растеж . Гръцките туристи имат интерес към ски и спа курортите ни “, добави министърът на туризма.

„ Не обичам да тичаме след сезона. Нормално е в моменти да се фокусираме върху зимен и летен сезон. Искам да видя по какъв начин върви подготовката за летния сезон. Искам занапред да бъдат решени проблемите с инфраструктурата , с цел да не се сблъскваме с обичайните проблеми при започване на сезона “, сподели още тя.

„ Нека да си забележим видимостта на пазара след промяната. Не можем да съпоставяме бюджетите си с някои от съседите си. Преките съпоставения с Гърция и Турция не са правилни. Нека да работим по-ефективно и да забележим какво ще се случи. Аз съм сигурна, че резултатите ни ще са положителни. Тогава ще имаме опция за по-голямо финансиране “, изясни тя.

Министърът на туризма изясни, че се чака добър сезон

Изграждането на лифтове

„ Стига построяването на лифтове да се случва по европейските правила, то не е в спор с екологията. Изграждането на лифтове не е в ресора на Министерството на туризма. Що се отнася да оказваме помощ по линия на туристическа политика с специалистите, които имаме, да предизвикваме срещи и да обясняваме по какъв начин най-добре да се случва устойчивото развиване на зимния туризъм – аз съм безусловно подготвена “, акцентира Зарица Динкова.

Данък добавена стойност от 9% за заведения за хранене, само че 20% за туристически пакети от средата на годината

„ Водим диалози с представители на комисията. Обяснихме, че даже и от счетоводна позиция не хубаво такава смяна да се случва в средата на годината. Трябва да излезем от руслото на ограниченията за ковид и да мислим напред и в мащабите на актуалната обстановка. Имаме рецесия, продължаваща по-дълго от предстоящото в Черноморския район – войната сред Русия и Украйна. Тя слага бизнеса на България и Румъния в риск от позиция на конкурентоспособността. Бизнесът се оправя на мускули. Политиките на доближаване би трябвало да се ползват превантивно “, сподели тя.

Диференцирана ставка от 9% ще има доникъде на 2024 година за туристическите услуги и за фитнесите

Кадрите в туризма

„ В бранша се работи 24 часа без отмора и по празници. Обучаваме фрагменти, само че въпросът е по какъв начин да задържим младежите в България. Имаме добре готови фрагменти, само че другите страни членки ги придърпват. Мислим и действаме и по отношение на това “, изясни министърът на туризма.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР