От болницата в Габрово бе изписана 75-годишната пациента с covid-19,

...
От болницата в Габрово бе изписана 75-годишната пациента с covid-19,
Коментари Харесай

75-годишната габровка пребори covid-19

От болничното заведение в Габрово бе изписана 75-годишната пациента с covid-19, заяви през днешния ден БНР. Тя и мъж от Плевен бяха първите регистрирани случаи на болестта у нас.

Жената е дала две негативни проби за ковид. В идващите 28 дни тя ще остане под домашна карантина. Прекрасната вест за оздравяването й идва на фона на обстоятелството, че възрастните хора са най-рисковата група при боледуването от ковид.

Към момента в Габрово няма нови инфектирани. Освен старата жена, вирусът бе открит и в здравната сестра, която още предходната седмица бе изписана.

Хоспитализираните с пневмония не са повече от нормалното за това време на годината, съобщи шефът на регионалното лечебно заведение доктор Минко Михов. Сред тях нямало в тежко положение.

399 са доказаните случаи на COVID-19 у нас, заяви по-рано Националният действен щаб. Новите лабораторно потвърдени случаи са 20, като 19 от тях са в София, а един в Перник, оповестиха следобяд от здравното министерство.

146 са лицата с доказан ковид, които са настанени под лекарско наблюдаване в болнични условия, като 14 от тях са интубирани.

По отношение на общата картина - 227 от записаните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 172 на дами.

Регистрираните случаи по области са както следва: Благоевград – 11; Бургас – 18; Варна – 20; Велико Търново – 2; Габрово – 2; Добрич – 6; Кърджали – 6; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 17; Пазарджик – 7; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 24; Силистра – 2; Сливен – 4; Смолян – 7; София – 244; Стара Загора – 2; Хасково – 1; Шумен – 4.

От общия брой на доказаните случаи 20 души са медицински личен състав.

СУТРИНТА

На постоянния си утринен брифинг началникът на националния спешен щаб ген. Венцислав Мутафчийски разгласи, че новата област, която болестта доближава, е Силистра. Общият брой на инфектираните у нас тогава беше 379 души.

През нощта новите случаи са в София - 1, Варна - 3, Силистра - 2, Шумен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1. Разпределението на заболелите по полове: 57% са мъже, 43% са дамите. Средната възраст на заболелите е 46 година

Няма умряли през миналото денонощие, заяви още ръководителят на оперативния щаб. 113 са пациентите, настанени в болница. Интубираните се намират в интензивни клиники. Общо изписани са 17 души, които са с по две негативни проби за COVID-19. Медицинският личен състав с открито заболяване е 18 души.

Относно новата наредба на здравния министър Кирил Ананиев за наложително носене на защитни маски на публични места, Мутафчийски съобщи:

" Запознати сме с тази заповед на Министерство на здравеопазването. Има спорни версии за носене на маски от здрави хора. Болните наложително би трябвало да са с маски. Ние не измисляме никакви практики, които не са известни по света. На доста места по света има изострен дефицит на маски и това изправя популацията пред сложен проблем. Но много от предприятията, които изпаднаха в затруднено състояние, изгубиха поръчките си, работят интензивно по изработването на маски, трансформираха се. Има маски в моята квартална аптека – 3,50 лева коства. Има маски, налични са. Гратисният интервал за закупуване на маски е 00:00 ч. в събота. "

Ген. Мутафчийски не можа да отговори на въпроса дали средствата за реализирането на мярката със защитните маски за популацията ще бъдат обезпечени от държавния и общинските бюджети.

По отношение на дефиницията за " публични места " началникът на спешния щаб разясни:

ОТГОВОРНОСТТА Е НА ВСИЧКИ

" Основната философия е да се носи маска на публичните места – магазини, аптеки, метро, публичен превоз, лечебни заведения, банки, посещаване в административна приемна на държавни служби, приемни на КАТ. За слагането на рестриктивни ограничения на българските жители - и ние имаме фамилии и поносим същите ограничения, това не е развлечение . Дребнотемието не съществува. Ясно е, че тези ограничения могат да се поясняват доста субективно от доста хора. Отговорността на всички е да останем твърди и да не се поддадем на хейта, който върви , по тази причина обясняваме на всички за какво го вършим. Дори и тези, които най-горещо предлагат да се заразят всички - животът бил подобен, рано или късно ще умрем... Ние не можем да изповядваме такава доктрина. "

В понеделник чиновници на Световната здравна организация обявиха, че към момента предлагат на хората да не носят маски за лице, в случай че не са потвърдено заболели от COVID-19 или не се грижат за някого, който е болен .

" Няма съответни доказателства, които да подсказват, че носенето на маски от всеобщото население има някаква евентуална изгода. Всъщност има някои доказателства, които допускат противоположното с неправилното носене на маска или неправилното ѝ слагане ", сподели доктор Майк Райън, изп. шеф на програмата за незабавни случаи на опазването на здравето на СЗО, на медиен брифинг в Женева през вчерашния ден.

Ген. Мутафчийски разкри детайлности и за лекуването на заболелите от COVID-19.

" Получихме хидроксихлорохин. Всички заболели в България са лекувани с това лекарство , от през вчерашния ден имаме доставка - съобщи той. - Всички на болнично лекуване получават това лекарство. То не може да се популяризира в аптечната мрежа, може единствено по Наредба 10 да се употребява - т.е. единствено в лечебни заведения се популяризира, останалата терапия е антибиотична – с Азитромицин. Тази формула е въведена в Съединени американски щати и най-вероятно ще бъде въведена и в европейските страни. 33 000 опаковки хинин има във ВМА – това е подаяние. Правителството към този момент забрани износа му и може да се създаде. Предстои да се създава хлорохин и в България, добави Мутафчийски. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР