От близо месец марсоходът Perseverance е на уникална мисия на

...
От близо месец марсоходът Perseverance е на уникална мисия на
Коментари Харесай

Езерото в Турция, което е като на Марс

От близо месец марсоходът Perseverance е на неповторима задача на Червената планета . Неговата съществена цел е да откри остатъци и предходен живот там, както и да проучва актуалните условия, с които ще би трябвало да се оправят всички запалянковци за заселване.
 Марс, марсоходът Perseverance и впечатляващите нови фрагменти от Червената планета
Марс подобен, какъвто не сме го виждали до момента

По-хубаво е и от на кино

Апаратът на NASA кацна в региона на пресъхналото езеро Джезеро, където се знае, че преди хиляди години е имало някаква форма на живот . Проби от Марс ще се пращат до наземни лаборатории, с цел да се изследват подробно.

За своя разбор пък се оказва, че учените от американската галактическа организация ще употребяват и проби от минералните и скални залежи в езерото Салда в Югозападна Турция . Смята се, че те са най-идентични по състав и конструкция с тези в кратера на Червената планета.
 Снимка 522252

Екип от американски и турски учени прави през 2019 година проучване на крайбрежията на езерото, известно като " турските Малдиви " поради лазурната си вода и белите крайбрежия. А това, което впечатлява повече откривателите, са утайките към езерото, формирани благодарение на микроби, известни като микробиалити .

Събраната информация от този регион в южната ни съседка ще бъде от огромна помощ за учените от NASA при разбор на пробите от пресъхналото езеро на Марс, тъй като ще могат да се вършат съпоставения и да се търсят по-конкретни форми на живот, предава Reuters.
 Снимка 522254

Фокусът е върху вкаменени следи от микробен живот, непокътнати в утайките . Ще се търсят микробиалити, както и карбонатни минерали, формирани от въглероден диоксид и вода, които са основна съставна част за съществуването на живот.
 NASA, марсоходът Perseverance и сполучливото кацане на повърхността на Марс
NASA кацна на Марс. И?

Какво следва от тук нататък

Този развой обаче няма да стартира на следващия ден, тъй като се чака проби от скалите на Марс да стартират да се доставят на Земята посредством роботизирани задачи чак след 10 години - през 2031 година Но учените са обнадеждени, че езерото Салда ще им бъде постоянно от изгода и ще могат да отскачат до там, с цел да сверяват, съпоставят и разграничават.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР