От банка за развитие на малкия и среден бизнес ББР

...
От банка за развитие на малкия и среден бизнес ББР
Коментари Харесай

ПП: ББР отново се превръща в банка на приятелски фирми на властта

От банка за развиване на дребния и междинен бизнес ББР е на път още веднъж да се трансформира в банка за развиване на другарски компании на властта.

Това разгласи от парламентарната естрада националният представител от " Продължаваме промяната " Даниел Лорер, който до момента в който беше министър на нововъведенията, отговаряше като принципал за държавната банка.

В специфична декларация Политическа партия сигнализира, че служебното държавно управление отстранява " професионално определения с единствения транспарантен конкурс ръб на ББР, който е почнал действително да прочиства порочните практики от предишното ".

Ден преди този момент някогашният министър председател Кирил Петков заяви в профила си във Facebook, че от надзора на банката са освободени двама от нейните членове, назначени преди година от самия Петков. Става дума за Валентин Михов и Васил Щонов, които по думите на Петков са сменени от " хора, доближени на задкулисието - единият, от които назначен непосредствено от Движение за права и свободи ". 

" Няма връчен мандат за сформиране на държавно управление, няма импортиран бюджет, макар че законът го изисква, има единствено празни приказки и съгласуваност с Движение за права и свободи даже за това кой да оглави спортната комисия в Народното събрание. Срам, господин Президент! ", написа във ФБ Кирил Петков.

От публикация на в.Капитал излиза наяве, че служебният министър на нововъведенията Александър Пулев е внесъл искане в Българска народна банка за приемане на утвърждение на двама нови членове на Управителния съвет - Димо Спасов и Илия Караниколов. И двамата са били преди години в управлението на ББР. Освен тях управителният съвет следва да се попълни с още две лица Иван Церовски и Валери Маренски, твърди " Капитал ".

Изданието напомня, че Димо Спасов е бил отпред на ББР през 2013-2014, назначен от тогавашния финансов министър Петър Чобанов, понастоящем народен представител от Движение за права и свободи. Спасов също по този начин е бил на ръководна позиция в Първа капиталова банка, по време, когато банката е рефинансирала кредитирани от КТБ компании, свързани с Делян Пеевски - " Булгартабак " и " Водстрой 98 ".

Валери Маренски пък е бил шеф " Риск " в ББР от 2018 до 2022 г. - т.е. в интервала, в който са подписани най-големите й скандални експозиции, написа " Капитал ".

Днес в Народното събрание Даниел Лорер напомни, че преди година служебното държавно управление установи осем компании, които са получили близо 1 милиарда лв. от кредитния портфейл на държавната банка, от които най-малко 200 млн. лева няма да се върнат.  Според Лорер прокуратурата комфортно бави следствието за сигнала във връзка с един от тези заеми на стойност от 150 млн. лева за компанията на " лицето, известно като Вълка ".  " В същото време четем в пресата, че същият човек, който е подписвал в банката част от тези заеми, които в този момент няма да се върнат, някой го е предложил да се върне в ръководството на банката ", сподели той.  " Изглежда юмрукът, вдигнат за битка със превзетата страна предходната година, се обръща и стартира да натиска самите хора, които в действителност заработиха в тази идея ", добави Лорер.

Той разкритикува и слулужебният министър Александър Пулев, който разгласи преди време, че написа слаб 2 на ръководството на ББР. " В същия миг към този момент някогашното управление оповести, че същият този министър, е отказал да спомага за изясняване събитията към известните проблематични заеми в тази банка. Оказва се, че двойката има различен смисъл. Това е слаб 2 за бъдещето на дребния и междинен бизнес и битката с корупцията от това служебно държавно управление ", сподели Лорер. 
 

Към момента ББР има трима члена на управителния съвет - ръководител е Крум Георгиев, а изпълнителни шефове са Цанко Арабаджиев и Марияна Петкова. Надзорният съвет също беше тричленен, като в него влизаха назначените от Кирил Петков Валентин Михов и Васил Щонов, за които излиза наяве, че към този момент са освободени. Третият член е останалият още от времето на ГЕРБ Стамен Янев. Преди няколко седмици министър Пулев добави към тях Росен Карадимов и Деляна Иванова, които незабавно станаха надлежно ръководител и зам.-председател на надзора.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР