От Българския национален съюз питат всички кандидат-кметове на София дали

...
От Българския национален съюз питат всички кандидат-кметове на София дали
Коментари Харесай

Питат кандидат-кметовете ще забраняват ли Луковмарш

От Българския народен съюз питат всички кандидат-кметове на София дали ще разрешат провеждането на Луков марш. Своя открит въпрос те са изпратили до медиите и до претендентите за кмет на София.

Въпросът е: " Как бихте действали Вие по отношение на Луковмарш, в случай че бъдете избран/а за кмет на София ".

От БНС прецизират, че чакат отговор, учреден на осъществяването на закона и вменените Ви от него отговорности и права като градоначалник. Основният въпрос, на който ние желаеме да получим отговор, е - по какъв начин ще действате Вие като кмет през месец февруари идната година, когато следва следващият " Луковмарш ", а и в годините по-късно.

" Вече 17 години, в средата на февруари, ние организираме факелно шествие по софийските улици в памет на ген. Христо Луков - воин от Първата международна война, министър на войната в интервала 1935-1938 година и лидер на Съюза на българските национални легиони до 1943 година, когато е погубен от комунистически терористи пред дома си на 13 февруари. Това мероприятие доби популярност под името " Луковмарш ", пишат от БНС.

По думите им първите години това шествие е прекосявало неусетно от столичани. В последните 7-8 години се надигна една много гръмогласна опозиция против това мероприятие. Неправителствени организации, някои партии, задгранични посолства и обособени персони " осъждат " провеждането на " Луковмарш " и упорстват за възбраната му, стимулират се от организацията.

Те се оплакват, че актуалният кмет прекъсва провеждането на шествието или непосредствено го не разрешава авансово. Това е нейно право съгласно член 12, алинея 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, признават от БНС.

В същото време те настояват, че основанията за възбрана не покриват минималните условия на закона.

Твърденията, че по време на " Луковмарш " може да се стигне до нарушение на публичния ред, са смехотворни, откакто за толкоз доста години осъществяване на мероприятието, такова нещо не се е случило нито един път, настояват уредниците. Според тях шествието се стопира по политически аргументи.

Отговорите се чакат до 23 октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР