От Атина до Сеул правителствата по света увеличават минималната заплата,

...
От Атина до Сеул правителствата по света увеличават минималната заплата,
Коментари Харесай

Колко висока може да е минималната заплата? Много правителства искат да разберат

От Атина до Сеул държавните управления по света усилват минималната заплата, търсейки метод да отговорят на упованията на гласоподавателите след години на слаб напредък на заплатите и увеличаващо се неравноправие, написа The Wall Street Journal.

Колко високо може да стигне минималната заплата преди разноските да надхвълят изгодите?

Отговорът може скоро да стане явен, откакто няколко огромни стопански системи тест основен предел: минимална заплата над 60 % от междинната.Ако минималното възнаграждение бъде над този предел, това може да понижи смисъла за фирмите да наемат нискоквалифицирани служащи, а вместо това да влагат в автоматизация.

Във Англия министърът на финансите Филип Хамънд даде да се разбере през март, че желае да увеличи минималната заплата над 60 % от междинната за работещте на възраст 25 и повече. Правителството на Южна Корея към този момент усили минималната заплата с над 30 % от 2017 година насам до $7,20 на час, или към две трети от междинното възнаграждение, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В Съединени американски щати демократите обмислят закон, който ще усили над два пъти минималното почасово възнаграждение до $15 на час, или съвсем 70 % от междинното. Шест щати, в това число Калифорния и Ню Йорк, към този момент имат сходни проекти.

Минимална заплата от към 50% или 60% от междинната се равнява на интернационалните междинни равнища измежду по-богатите стопански системи, само че ползата към увеличението на това равнище е огромно. Засега резултатите са смесени.

Доскоро Франция и Португалия имаха най-високите минимални заплати измежду богатите стопански системи при малко над 60% от междинните. И двете страни с години несполучливо се бореха с младежката безработица.

" Не знаем дали 60% е вярното равнище ", споделя Андреа Гарнеро, икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. " Единственият метод да разберем е проба-грешка ".

Унгария усили минималната заплата до 57% през 2002 година от 36% единствено две години по-рано. След промяната, един от 10 нископлатени чиновници изгубиха работата си, до момента в който останалите 90% получиха 50% нарастване на заплатите.

Загубата на работни места е ниска, спрямо голямото нарастване на заплатите на останалите, и се наблюдаваше главно в компании, съсредоточени в износа към други пазари. Компаниите, които бяха най-засегнати, усилиха капитала си - знак, че са заменили чиновниците с машини.

Изследване в Китай открива сходен процес на събитията: индустриалните компании в районите с най-голямо нарастване на минималната заплата са автоматизирали някои рутинни задания, които преди този момент са били грижа на чиновници.

Във Англия нарастването на минималните заплати към този момент носи повече изгоди, съгласно отчет на самостоятелна организация, която поучава държавното управление. Минималното възнаграждение на Острова се е повишило надалеч по-бързо от междинното и от инфлацията, откогато концепцията бе призната преди две десетилетия. През идната година тя ще доближи 60 % от междинната заплата.

Изследването демонстрира, че тази политика е нараснала приходите на най-нископлатените служащи с към 5 000 паунда годишно, изчистени от инфлацията, без да докара до закриване на важен брой работни места. На фона на Brexit безработицата във Англия е 3,9 % - най-ниската от 1975 година Отчасти, това се дължи и на напусналите Острова европейци.

Берлин вкара национална минимална заплата за първи път през 2015 година при €8,50 на час, или съвсем 50% от междинната. Промяната не е имала необикновен резултат при заетостта, съгласно Марко Калиендо, професор по стопанска система. Безработицата в най-голямата европейска стопанска система понижа до 3,2 %, рекордно дъно.

Въпреки това приходите на чиновниците съвсем не са се трансформирали, защото фирмите компенсират по-високите разноски на час с по-кратък работен ден - и по-ниска заплата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР