От 7 юли започва изплащането на пенсиите след новото увеличение,

...
От 7 юли започва изплащането на пенсиите след новото увеличение,
Коментари Харесай

За какво ще стигне увеличението на пенсиите за възрастните хора?

От 7 юли стартира изплащането на пенсиите след новото нарастване, което влезе в действие при започване на този месец. На датата парите ще бъдат преведени по картите на пенсионерите. Това увери шефът на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов по време на информативен ден, отдаден на измененията в пенсионното законодателство през 2022 година.

Възрастните хора, които взимат пенсиите си и добавките към тях от пощенските станции ще могат да ги получат сред 7 и 22 юли. Парите ще се дават по график авансово разгласен във всяка една от станциите.

" За първи път пенсиите, които ще се изплатят през юли, междинната пенсия ще бъде в размер на 670 лв.. Също по този начин това нарастване ще е близо 23,6 по отношение на юни 2022 година, без отчитане на спомагателните суми и към 10 % ще бъдат повишени пенсиите на всички лица, които в случай че отчитаме, несъмнено, 60-те лв. и всевъзможни добавки, които се изплащаха към другите типове пенсии ", означи шефът на Национален осигурителен институт.

" Чистият размер на пенсията без коронавирус добавките, без компесаторните разлики, които са изплащани, се усилва с 10 на 100. Така полученият размер се усилва, като в него се включват коронавирус добавката от 60 лв. и самостоятелната компесаторна разлика, в случай че лицето е получавало такава ", добави Любомира Язаджиева – шеф на дирекция " Пенсии ".

Мария Петрова от Благоевград е пенсионер от дълги години. Взима 314 лв., като пресмята, че и след 10-процентното нарастване, отново парите ще са доста малко.

" 100 лв. и от горната страна ток, 15 лв. вода, спътникът - 50 лв., телефонът - 20 лв. и като ги събереш... Сега от 1 април ме е хванала и базедова болест, щитовидната жлеза и 206 лв. съм дала от предходната пенсия за медикаменти. 5 месеца би трябвало да съм на съществени проучвания на хормоните, с цел да може да пребивавам, другояче с помпичка би трябвало да вдишвам ", изясни дамата.

Възрастните хора с ниски пенсии, като Мария, се надяват да получат още едно нарастване след плануваното преизчисление на пенсиите през октомври. То би трябвало да докара до повдигане на приходите на над 715 000 души.

" Преизчисляването от 1 октомври ще обхване доста по-малко хора, само че неговата цел е да компенсира старите пенсии, да дръпне старите пенсии повече, в сравнение с новоотпуснатите, тъй че тяхното закъснение през годините да бъде обезщетено. Всичко зависи от историята на пенсията, дали през годините е работил пенсионерът, дали е преизчислявал с в допълнение добити след пенсионирането стаж и приход или не я е пипал след отпущането ѝ ", разяснява Любомира Язаджиева, дирекция " Пенсии ".

След преизчисляването през октомври се чака междинната пенсия да доближи 722 лв..

Репортер: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР