Служебният премиер Димитър Главчев поиска от ДАНС да провери защо

...
Служебният премиер Димитър Главчев поиска от ДАНС да провери защо
Коментари Харесай

Възможен ли е ремонт на Симеоновския лифт?

Служебният министър председател Димитър Главчев изиска от ДАНС да ревизира за какво не работи Симеоновският въжен превоз във Витоша.

На този декор общинските съветници влязоха в сериозен спор кой е по-виновен за нерешаването на проблема и до планината да няма нито едно работещо оборудване.. Миналата седмица сдружението притежател на оборудванията разгласи, че не може повече да ремонтира Симеоновският въжен превоз и той стопира да работи дефинитивно. Причината е, че оборудването е морално остаряло и липсват елементи за него. От компанията притежател споделят, че към този момент са се срещали с кмета Терзиев и са му посочили капиталовите си планове. Общинските съветници не бяха осведомени с тези срещи.

През годините доста управници обещаваха да оправят проблемите на Витоша. До решение по този начин и не се стигна, а лифтовете в планината не престават да стопират един по един. Премиерът Димитър, довели до прекъсването на Симеоновския. В писмото си до ДАНС министър-председателят припомня, че екологичната и транспортната сигурност на района е съществено застрашена. Общинарите също ще ревизират по какъв начин се стигна до патовата обстановка. Още през вчерашния ден новата власт реагира на прекъсването на последния работещ въжен превоз на София. И отговори на предходната с обещанието, че до края на този мандат ще има най-малко един работещ въжен превоз. На идното изключително съвещание в четвъртък ръководещите ще търсят отговорните за днешната обстановка.

" Следва да се регистрира фактът, че положението на оборудванията се е влошило след приватизацията му, става въпрос за Княжевския въжен превоз съответно, както и че все още не може да бъде възобновено поради Закона на горите, това е тъй като това не е направено през петте години, преди да се промени закона ", сподели Андрей Зографски, общински консултант " ПП-ДБ Спаси София ".

Собствениците на лифтовете от години повтарят, че имат подготвеност да реновират всички лифтове на Витоша. Още през 2009 година от " Витоша ски " споделиха, че желаят да влагат 70 млн. евро в създаването на ски зоната на Витоша. Проектът по този начин и не получи позволение от Министерството на близките среди и водите. Според Плана за ръководство на Витоша не може да се вършат нови писти и уреди. Спорни текстове и в Закона за горите също са спънка.

" Не е рационално с поправки да се поддържат от дълго време амортизирани уреди, които при нужната нормативна среда, могат да бъдат сменени с най-модерните ", се споделя в позицията на " Витоша ски ".

Освен законовите спънки, те показват и други проблеми, свързани със Сименовския въжен превоз. В известието се споделя, че земята под него в избрани елементи е реституирана и трасетата под него се застрояват, заграждат и прекъсват.

Около лифта се построиха здания, които вършат невероятно спазването на отстоянията, планувани в нормативните актове. Кабинките са в сериозна непосредственост до тези здания.

От общината обаче не престават да упорстват, че законови спънки няма.

" Ако бях на мястото на компанията в тази обстановка и аз бих твърдял, че съм подготвен да влагам в планината, само че някакви закони ми пречат. Правните разбори обаче споделят, че няма законови спънки пред вложенията на Витоша ", сподели Борис Бонев, общински консултант, ръководител на групата на " ПП-ДБ Спаси София ".

Единственият въжен превоз, който към момента работи е Лалето 1 и 2. И на него обаче не му остава доста, като се изключи че е остарял и поддръжката му е сложна, той е и отвън всевъзможни критерии за сигурност, а подпочвените води постепенно подкопават основите му, тормозят се от " Витоша ски ". За Драгалевския въжен превоз, който не работи от 2017 година има задвиженен план, само че той е единствено до " Бай Кръстьо ", което още веднъж не взема решение казуса с достъпа до високата част на планината. Според " ТехноАлпин " екооценката на този план се бави към този момент две години.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР