Служебният кабинет осигури близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията

...
Служебният кабинет осигури близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията
Коментари Харесай

ВУЗ-овете на протест въпреки осигурените 80 млн. лв.

Служебният кабинет обезпечи близо 80 млн. лева в допълнение за възнагражденията в държавните висши учебни заведения. Въпреки това през днешния ден вратите на 44 университета останаха затворени за занятията на студентите. Насрочените изпити не бяха анулирани.

Празни зали, университети без студенти и без образователни занятия. Така мина днешният митинг.

" Протестът на процедура е алегоричен. Администрацията работи, преподавателите са на мястото си, правят се всички нужни действия. Всичко, което е належащо като стихотворец ангажимент в този ден се прави, не е стопиран процесът във висшите учебни заведения ", сподели проф. доктор Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна.

Но сложиха съответни претенции за действителни ограничения, дълготрайни задължения и тяхното осъществяване.

" Трябва да бъде чут нашият глас. Смятам, че би трябвало да има резистентност ", изясни проф. доктор Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна.

" Няма българската страна съответна политика в региона на привличането на задгранични студенти и износа на висше обучение в чужбина. Университетите затвориха порти, тъй като е време да се разбере, че висшето обучение не е бедняк. Нашите претенции не са единствено за хонорари ", съобщи проф. Миглена Темелкова, ръководител на Съвета на ректорите.

Още в петък 39 млн. лв. в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения са подредени от просветното министерство към университетите. Така минималната заплата за най-ниската академична служба се усилва с 290 лева Допълнителни близо 41 милиона лв. са планувани за администрацията на висшите учебни заведения, ще бъдат отделени средства за понижаване на диспропорциите във възнагражденията на университетския състав, както и за стипендии на докторанти.

" За нас е значима политиката за развиване на висшето обучение. Заплатите са функционалност на тази политика ", разяснява проф. доктор инж. Ивайло Копрев, ректор на Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “.

Днес от синдикатите не се включиха в митинга, само че остават в протестна подготвеност.

" Имаме съглашение с 6 политически сили, който и да пристигна в Народното събрание, в действителност ще се съобрази с към този момент съществуващите законови условия и ние ще търсим дружно с тях като ръководещи, като изпълнителна власт, благоприятни условия от кое място да бъдат открити тези средства ", посочи основен помощник Илиян Добрев в Университет по хранителни технологии - Пловдив, КНСБ.

На празничния 24 май преподавателите ще се включат в шествията с протестни лентички, с цел да покажат на обществото още веднъж, че са нужни незабавни ограничения.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР