От 639 евродепутати, участвали в гласуването, 547 подкрепиха присъединяването на

...
От 639 евродепутати, участвали в гласуването, 547 подкрепиха присъединяването на
Коментари Харесай

Само шепа крайнодесни в европарлмента не искат България и Румъния в Шенген

От 639 евродепутати, взели участие в гласуването, 547 поддържаха присъединението на двете балкански страни към Шенген. Резолюцията на Европейския парламент има целесъобразен темперамент, крайното решение ще вземат водачите на страните през декември. Ако България не влезе в пакет с Румъния и Хърватия до края на годината, крайнодесните партии, които набират скорост в Европа, може да се окажат спънка в бъдеще.
С голямо болшинство Европейският парламент одобри във вторник резолюция за присъединение на България и Румъния към Шенген при започване на 2023г. От участващите в съвещанието 639 евродепутати, 547 поддържаха присъединението на двете страни. Това демонстрира обединяването на всички политически фамилии, без крайнодесните, че България и Румъния, покрили техническите условия още преди 10 години, е време да бъдат позволени в Шенгенското пространство на Европейски Съюз. Изключването е дискриминационно и има негативно влияние върху вътрешния пазар на съюза, се споделя в документа.

Резолюцията на европарламента обаче не подсигурява влизането на двете балкански страни в безпаспортната зона на съюза. Тя има целесъобразен темперамент и ще бъде взета под внимание при гласуването на водачите на страните в Съвета на Европейски Съюз, дружно с резултатите от последната техническа инспекция, която завърши предходната седмица. Според източници на " Капитал " резулатите от тази инспекция са положителни. Окончателното решение за присъединение на България и Румъния към Шенген следва да бъде взето през декември от Съвета, като по изискване това би трябвало да стане с единогласие. В този смисъл всяка една страна членка може да наложи несъгласие, както към този момент се е случвало в предишното.
Реклама
Към момента две са най-големите провокации - нуждата от мощна българска дипломация в Брюксел в условия на политическа неустойчивост в София и неразбираемата позиция на Холандия, която повече от десетилетие спъва България в процеса на присъединението. Ако в този момент страната ни изпусне опцията да влезе в Шенгенското пространство до края на годината дружно с Румъния и Хърватия, рискува да остане дълго пред вратата на Шенген, тъй като крайнодесните партии, които набират мощ в Европа, ясно демонстрират при гласуването в Европейския парламент, че ще не престават да ни стопират.
Над 1,25 милиарда пътувания годишно без граничен надзор Всяка година в границите на Шенгенското пространство се реализират над 1,25 милиарда пътувания, т.е. пътувания на жители на една шенгенска страна в друга от същата общественост. По принцип за тях няма инспекции на вътрешните граници, само че страните са си запазили правото да ги възстановят в случаи на закани за публичната политика и вътрешната сигурност.Така да вземем за пример по отношение на, както и с повишената опасност от, някои страни взеха решение от 2015 година. Срокът на тези инспекции бе удължаван на няколко пъти. Пандемията от COVID-19 също накара доста страни да вкарат краткотрайни ограничавания на свободното придвижване в опит да лимитират разпространяването на вируса. През декември 2021 година Европейската комисия предложи актуализиране на разпоредбите на Шенгенското пространство като въвеждането на надзор на вътрешните граници да остане последна мярка, а при проблеми да се прибягва към други ограничения - целенасочени полицейски инспекции и засилено полицейско съдействие. В момента по това предложение на Европейска комисия се работи в европарламента, където депутатите неведнъж са се разгласявали против честото въвеждане на надзор на вътрешни граници.
Какво значи резолюцията

С гласувания във вторник документ Европарламентът настоятелно приканва Съвета да предприеме всички нужни стъпки за приемане на решение по отношение на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно придвижване до края на 2022 година Това ще подсигурява премахването на инспекциите на лица по всички вътрешни граници за двете страни от началото на 2023 година Резолюцията е призната с 547 гласа " за ", 49 гласа " срещу " и 43 гласа " въздържали се ".
Реклама
Еродепутатите показват " учудване ", че Съветът досега не е съумял да одобри решение за приемането на България и Румъния, макар че двете страни извършват нужните условия от 2011 година насам. " Поддържането на контрола по вътрешните граници е дискриминационно и оказва съществено въздействие върху живота на мобилните служащи и жителите ", декларират членовете на Екологичен потенциал. Този надзор работи отрицателно върху действието на вътрешния пазар на Европейски Съюз, защото пречи на вноса, износа и свободното придвижване на артикули от товарните пристанища.

Евродепутатите отхвърлиха предложенията на парламентарната група на Зелените и на ирландския евродепутат от крайната левица Клер Дейли в резолюцията да се споменат сигналите за нарушение на правата на мигрантите по българските и румънски граници, както и на случаите на избутване на мигранти назад в страните, от които влизат в Европейски Съюз, с цел да им бъде отказано подаването на молби за леговище. В този смисъл Европейския парламент намерено подлага на критика на последните пленарни сесии и други страни, които към този момент са в Шенген, в това число Гърция.

Документът приветства решенията на българските и румънските управляващи да поканят доброволна експертна задача, която още веднъж да оцени тяхната подготвеност да ползват шенгенските стандарти. Резултатите от инспекциите, осъществени в България и в Румъния предходната седмица, ще бъдат разисквани на експертно равнище на 26 октомври преди да влязат за решение на политическите равнища в Съвета на Европейски Съюз през декември. Според източници на " Капитал " инспекцията в България е била сполучлива.

Най-големите европейски партии също се оповестиха съвета да се съобрази мнението на Европейския парламент. " България и Румъния принадлежат на Шенген, време е Съвета на Европейски Съюз да ни послужа и да поправи тази неправда ", разяснява " водачът за социалистите Ираче Гарсия Перез. Чешкото председателство сега работи както на техническо, по този начин и на политическо равнище, с цел да приготви присъединението на България, Хърватия и Румъния към Шенген. Вярваме, че сме на прав път да отговорим на всички свързани с това опасения. " разясниха за " Капитал " от кабинета на вицепремиера на Чехия Вит Ракусан.
Карта на Шенгенското пространство Източник: European parliament (audiovisual service)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР