От 27 януари в галерия „Прегърни ме“ започват поредица от

...
От 27 януари в галерия „Прегърни ме“ започват поредица от
Коментари Харесай

Срещи с българското документално кино

От 27 януари в изложба „ Прегърни ме “ стартират поредност от срещи с българското писмено кино. Филмите избира и показва режисьорът Любомир Младенов. Първият филм, който довечера може да бъде забелязан от 19 часа, е на Елдора Трайкова „ Преди края “.

Това е роман за село, което скоро ще бъде заличено от картата на България. Не, че това не се е случвало до момента у нас по разнообразни аргументи. В случая съответната причина е находището на въглища, намерено под селото. Те са нужни за работата на ТЕЦ-ове от комплекса „ Марица-изток “.

„ Какво вълнува неколцината поданици на селото, които още не са го напуснали, по какъв начин те си показват своето бъдеще, до момента в който багерите унищожават къщите. В техните изповеди има и яд, и възприятие за беззащитност, и примирие, само че не и вяра “, пишат уредниците на събитието.

Филмът е по сюжет на Асен Владимиров, който е и продуцент, а оператор е Емил Христов. Спечелил е Голямата премия ЗЛАТЕН РИТОН и премия за постановка на Елдора Трайкова на 25-ия Фестивал на българското писмено и анимационно кино в Пловдив през 2020 година, а претекстовете на журито са красноречиви: " майсторското художествено подстрекателство на един наближаващ апокалипсис ".

След прожекцията ще има и диалог с Елдора Трайкова.

Програмата се осъществя с поддръжката на Национален фонд „ Култура” към Министерство на културата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР