От 23 до 26 май 2019 г. хората в Европа

...
От 23 до 26 май 2019 г. хората в Европа
Коментари Харесай

Как да гласуваме на евроизборите в България?

От 23 до 26 май 2019 година хората в Европа избират своите представители в Европейския парламент . Чрез гласа си на гражданите имат опция да дефинират имената на 751 депутати, които ще съставляват техните ползи на европейско равнище.

Българските жители ще създадат своя избор през днешния ден.  Изборният ден ще стартира в 7.00 ч. и ще завърши в 20.00 ч.
 
България е измежду последните страни, които ще избират депутати за идващия Европейския парламент. Гласуването към този момент беше извършено в някои от европейските страни, само че окончателните резултати ще бъдат оповестени довечера.

Гражданите избират сред претендентите на 15 партии, 8 обединения и 10 инициативни комитета. Право на глас има всеки жител, навършил 18 години, в случай че е живял в България или в друга страна член на Европейския съюз минимум три месеца директно преди изборите.

Право на глас има всеки жител, навършил 18 години, в случай че е живял в България или в друга страна член на Европейския съюз минимум три месеца директно преди изборите. За да може да упражни правото си на глас всеки гласоподавател би трябвало да носи в изборната секция персоналната си карта, паспорт или военна карта.-->
 
Член от изборната комисия ще ревизира данните Ви и ще впише нужното в изборните описи. Друг член от комисията откъсва пред Вас бюлетина от кочана и й слага щемпел на гърба. В кабината Вие би трябвало да поставите със наследник химикал знак „ Х ” или „ V ” единствено в едно от квадратчетата за гласоподаване за партия, коалиция или самостоятелен претендент или в квадратчето „ Не поддържам никого ”
 
Всеки жител може да гласоподава и с желание (преференция) за някой от претендентите от партията или обединението като сложи „ Х ” или „ V ” в кръгчето с трицифрения номер на определения претендент.

Докато се в изборната кабинка сгънете бюлетината по този начин, че да не се вижда по какъв начин сте дали своят вот. След като излезете член от комисията ще сложи втори щемпел на гърба на бюлетината Ви и ще откъсне отрязъка. Гласоподавателят самичък пуска бюлетината си в изборната урна и се подписва в изборния лист.
 
В 3000 секции в страната тази година ще има опция за машинно гласоподаване . При влизане в секция, в която има машина за гласоподаване, членовете на Секционната изборна комисия ще питат всеки гласоподавател по какъв начин желае да гласоподава - с хартиена бюлетина, или с машина.
 

Ако гласоподавателят избра машината - ще получи от комисията смарт карта, която да сложи в машината. Картите ще са общо три във всяка секция и с една и съща няма да може да се гласоподава два пъти подред. Важно за гласоподавателят е да знае, че имената на всички партии няма да могат да се съберат на екрана на машината и по тази причина са разпределени в две страници, които той би трябвало да превключва.
 
След като гласоподавателят натисне номера на партията и вероятно уточни и преференция, ще бъде запитан за удостоверение. Ако не даде такова - ще може да се върне обратно в менюто и да смени партията или преференцията. Потвърди ли обаче - повече не може да прави промени. Гласът му пък ще бъде регистриран едвам откакто извади смарт картата от машината.
 
След като завърши вота си, машината ще му даде квитанция, сходна на касова записка, на която може да се ревизира посочената партия и преференция. Бележката би трябвало да се сгъне и да се пусне в кутия, друга от изборната урна.
 

В деня на европейските избори хората с увреждания ще могат да употребяват превоз от вкъщи си до секцията , в която ще гласоподават, след поръчка по телефона. Транспортът ще се обезпечава от общинските администрации. Те могат да употребяват и други благоприятни условия, планувани в Изборния кодекс, като да гласоподават в секция, която е особено обособена на сутеренен етаж.
 
Хората с увредeно зрение или със усложнения в напредването ще могат да упражнят правото си на избор, в случай че в период са декларирали услугата за гласоподаване в преносима кутия.

Изключения при гласуването по непрекъснат адрес са вероятни за студенти и възпитаници.

Това са четвъртите избори за Европейски парламент в България след влизането на страната ни в Европейския съюз на 1 януари 2007 година Първите евроизбори се организираха на 20 май 2007 година Вторите евроизбори се организираха на 7 юни 2009 година, а за трети път гласувахме на 25 май 2014 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР