От 2015 година досега в Пловдив инвестират в нови машини

...
От 2015 година досега в Пловдив инвестират в нови машини
Коментари Харесай

Пловдивската фабрика на американската Watts: Добре смазана машина

От 2015 година до момента в Пловдив влагат в нови машини сред 1 и 3 милиона лв. годишно

© Капитал Петнайсет чиновници. С толкоз е стартирала пловдивската МТБ, когато е купена през 1999 година от американската Watts Water Technologies, Inc. Американците преценят, че в Пловдив ще създадат европейски цех за измервателни уреди на флуиди – течности и газове.

Днес във " ВАТТС индъстрийз България " работят към 300 души и настоящо компанията продължава да набира личен състав, с цел да реализира плануваните темпове на разгръщане. Според Милен Найденов – действен шеф на компанията, всяка седмица в пловдивския цех се създават 120 000 манометри, термометри и дебитометри. Има ги в съвсем всички машини – от прахосмукачката до робота, а предприятието, споделя Найденов, е толкоз значимо за европейския и даже за международните пазари, че с него могат да се конкурират единствено китайски компании.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Непрекъснато разгръщане

Детайлите са доставени от разнообразни европейски производители. Металните елементи са от Италия, всички пластмасови елементи - от България, а по-специфичните елементи са от Швейцария. В Пловдив сглобяват над 3000 разнообразни конфигурации на главните артикули. " В този смисъл ние рядко позволяваме бракуване на продукция. Ако въпреки всичко се случи някой да сгреши при монтажа, това незабавно се засича от контрольори, като продукцията ни минава на три пъти стопроцентов надзор ", изяснява Милен Найденов.

Продажбите на измервателните уреди обаче се реализират не от завода производител, а посредством центрове за дистрибуция в Италия и Германия. Всяка година компанията влага в нови софтуерни линии - през 2018 година да вземем за пример вложенията са предопределени от огромните продажби на газови бойлери в света. Производството на този вид манометри нараства три пъти.

От 2015 година до момента в Пловдив влагат в нови машини сред 1 и 3 милиона лв. годишно. Последната инвестиция, която започва през 2019 година и също е за към 3 милиона лв., е за най-новия артикул – апарат за премерване на потоци. Инвестиционните средства са вложени единствено за уголемение на машинния парк, без да се строят нови здания. " Категорични сме, че новите ни машини ще бъдат български. Разработваме ги взаимно с производителите, като работим добре с компании като " АМЕКА - София ", " АПРОНЕКС - Габрово ", и " Машин хед Пловдив ", изяснява шефът. " В България има в действителност положителни машиностроителни компании, които създават и елементна база, и машини, и автоматизация. Държим на българските компании, тъй като доста бързо реагират, поддръжката на машините ни излиза по-евтино, сервизът е " подръка " и при потребност не се губи време, както е с вносната техника. Компанията майка Watts Water Technologies, Inc. финансира напълно новата инвестиция, без да се употребяват банкови заеми. "

Българското сдружение има годишни обороти от 22 до 24 милиона лв. за последните 3 години и облага от 0.6 млн. лв. за 2018.

Продукти по поръчка

Текущите прогнози на мениджърския екип на пловдивската компания са, че с цел да отговори на пазарните потребности, ще трябват освен нови машини, само че и повече чиновници. Текучеството при нас е нищожно и над 50 на 100 от екипа ни се е запазил през последните 12-15 години, споделя оперативният шеф на " ВАТТС индъстрийз България ". Изискванията към новите инженери са да основават дизайна на продукта съгласно потребностите на клиента. " Много от нашите клиенти са комерсиално насочени, само че не са инженерно грамотни. Те желаят да си купят подготвен артикул. В множеството случаи мъчно се ориентират в многообразието ни, да не приказваме, че от време на време имат характерни условия, които нашите инженери би трябвало да схванат и да разработят тъкмо това, което е належащо на клиента ", изяснява Милен Найденов.

Изискването на пловдивската компания към новите служащи пък е просто - да имат базисни механически сръчности и знания. На останалото ще ги научат. Това става в дребни учебно-работни центрове в предприятието. Едно от преимуществата на компанията е, че с изключение на " твърда " заплата по трудов контракт служащите получават надбавки за направените произведения. При най-хубавите съотношението сред главната заплата и наградите за продуктивност доближава 50:50, споделя Найденов. Резултатът е, че служащите тук месечно си заработват относително добра заплата, върху която се обезпечават. Lean

Когато влагаме в техника и набираме фрагменти, ние се научихме да го вършим по метод, който да ни разреши такава еластичност, че сме в положение в границите на един ден да разместим подредбата на машините в софтуерните линии и на работните места, с цел да произведем в точния момент поръчките, изяснява инж. Матея Фратев. Инженер Фратев е индивидът, който дружно с сътрудниците си интензивно участвува във въвеждането на японската оперативна система за ръководство Lean. Тя е учредена на концепцията за минимизиране на пилеенето на запаси и време при производството.

Според него скъпо е, че служащият и инженерът дружно дават хрумвания за възстановяване на работата. " Когато имаме нов артикул, събираме хората, които ще го работят, и търсим най-хубавото нареждане на машините, инструментите и детайлите, тъй че да са комфортни на хората, които ще работят. Резултатът е по-висока самостоятелна продуктивност " изяснява инж. Фратев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР