От 2014 г. насам Зелени закони следим предизборните обещания на

...
От 2014 г. насам Зелени закони следим предизборните обещания на
Коментари Харесай

Три пъти стомна за вода: има ли природа в програмите на партиите

От 2014 година насам " Зелени закони " следим предизборните обещания на партиите във връзка с природата - и ги съпоставяме с самодейностите им за законодателство и политики посредством Народното събрание и държавното управление. Следим главните тематики " Биоразнообразие ", " Гори ", " Устройство на територията ", " Селски региони ", " Климат и енергетика ".

През годините виждаме плаха наклонност към включване на тези тематики, като в някои контексти то е резултат от трендове на Европейски Съюз (Зелената сделка), а на други - част от популистка изразителност в жанр " вложения ИЛИ природа " (например, ). Факт е, обаче, че в акцията на избори 2017г. дългогодишни участници в ръководството и законодателството като Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, не загатват нито един път в стратегиите си думите " природа " и " околна среда ". През 2021 година това не е по този начин.

В акцията за третите следващи избори за Народно заседание през 2021 година наподобява надвива умората. Това се отнася и за предизборните стратегии на партиите и обединенията, които имат действителните шансове да влязат в 47-то Народно събрание. Повечето от тях не са променяни след изборите през април, в някои има дребни корекции, като да вземем за пример разяснения в стратегиите на " Демократична България " и " ИТН ", а Съюз на демократичните сили въобще не са разгласили стратегии за идните избори на уеб страниците си. Разбира се, с максимален интерес се очакваше програмата на обединението " Продължаваме промяната " като най-новият участник, декларирал огромни искания за ръководство на България.

Тук ще обобщим до каква степен дават отговор на нашите знаци стратегиите на политическите обединения, за които социологическите изследвания показват, че ще вземат участие в 47-ото Народно заседание.

Обещаното не е като даденото - в програмата на ГЕРБ за изборите през 2009 година беше дадено да се издадат заповеди за всички " Натура 2000 " зони до края на мандата им, а през днешния ден близо две трети от зоните от директивата за местообитанията още нямат своите заповеди и България е изправена пред наказателна процедура (от 234 зони, са издадени общо 84 заповеди). ГЕРБ през 2009 година употребява и публичното неодобрение от заменките на гори - все още страната си е върнала една цената на един апартамент в София от раздадените апетитни парцели край морските и планински курорти.

Но, все пак изискване, е значимо да знаем какви са визиите на главните политически играчи за предпазените зони от " Натура 2000 ", застрояването на предпазени на хартия територии, селското стопанство, опрехода оттатък въглищна енергетика - и така нататък, и така нататък. Важни са освен кардиналните изказвания, само че и плануваните съответни дейности и по какъв начин ще адресират главните проблеми - липса на научно начало, липса на превантивни ограничения за запазване на типове и местообитания, непълен личен състав и знания в администрацията, загуба на площи и популации. Познаването на предизборните обещания ни дава основа за търсене на съответни дейности от бъдещия 47-ми парламент .

Биоразнообразие и устройство на територията

Защитените зони от европейската мрежа " Натура 2000 " към този момент са приоритет в няколко стратегии, които до момента не са ги споменавали изобщо. Даже и да е официално, то това е сигурен знак, че политиците виждат проблеми, които би трябвало да се решат в ръководството на зоните, опазващи биоразнообразие от европейска значителност. Докато можем да дискутираме дали " Натура 2000 " би трябвало да се ръководи от държавни органи на централно, районни или локално равнище, то несъмнено е, че зоните имат потребност от съответни режими, които да обезпечат действителна отбрана на опазваните типове и местообитания.

ГЕРБ дава обещание по-добра отбрана на типове и местообитания посредством осъществяване на ограниченията от Националната предпочитана рамка за деяние за " Натура 2000 ". Лошото е, че бъдещата рамка за деяние се изготвя от компанията изготвила актуалната, а нейното осъществяване беше цялостно крушение и се наложи през 2020 година да се трансформира. ГЕРБ дават обещание да продължат финансирането на действия, свързани с ръководството на предпазени територии и зони от Националната екологична мрежа. Това заричане е конституционно обвързване и въпросът е какво е финансирането за мрежата.

Трябва да подчертаем, че държавният бюджет, за жалост, продължава да отделя сред 6 и 8 милиона годишно за запазване на биоразнообразието, както преди 15 години, като дори не регистрира инфлацията и увеличените разноски за заплати и прехрана. Като тези обстоятелства са част от дългогодишно ръководство на ГЕРБ. Отново са планувани офисни действия, при към този момент установени дългогодишни проблеми с теренна работа и отбрана на типовете и местообитанията, защитавани от съответните зони от " Натура 2000 ".

В предизборната платформа " Визия за България " на Българската социалистическа партия тематиките, свързани с " Натура 2000 " мрежата, са показани семпло и превратно - дава обещание се в предпазените територии от " Натура 2000 " (NB Терминът е погрешен, тъй като в България предпазените територии за национални, а площите, опазвани от европейската мрежа са " предпазени зони " ) да се основават " зелени " урбанизирани територии и зелени здания, като " главен и безвъзвратен критерии за съвременна архитектура " - което е много противоречив метод за запазване на биоразнообразието на предпазените зони посредством строителство в тях.

Движението за права и свободи дава обещание ускорено догонващо икономическо развиване, учредено на зелената стопанска система, само че не отделя и дума за екологичната мрежа " Натура 2000 " и предпазените зони. В нея не се употребява и думата " природа ".

" ИТН " (ИТН) е трансформирала програмата си спрямо първите избори. В новата си поръчка залага на: " Опазване, поддържане и възобновяване на биоразнообразието и екосистемите посредством оповестяване на предпазени зони и въвеждане на национално и районно ръководство на Натура 2000 " и на " Разработване на характерни за Натура 2000 цели и ограничения при реализацията на огромни инфраструктурни планове с национално и европейско финансиране. "

Обявяването на нови предпазени зони е забавна поръчка, доколкото до момента България регистрира липса на пропуски в мрежата Натура 2000 - макар че от академичната и експертна общественост има отчаяние от изключване на препоръчани територии - да вземем за пример от буферната предпазена зона за Рила. Естествено Европейска комисия няма да се опълчи на включването на нови зони в мрежата, стига те да дават отговор на условията за съществуване на целеви за запазване типове и местообитания.

Делът в предизборна стратегия на " Изправи се Бг! Ние идваме! ", обособен за предпазените зони, е дребен, само че с огромна решителност - " Забрана на строителството в предпазени зони - дюни, морския бряг, естествени паркове и други ". Както знаете от нашите изявления за дюните, казусът не се корени в неналичието на възбрана за строителство върху дюни, каквато има, а кой и по какъв начин дефинира кои са дюните. Коалицията предлага и развиване на конституционната отбрана на българската природа, нещо което е неотложно след решенията от последните седмици на Конституционният съд за необжалваемостта на заповедите за предпазените зони и противконституционността на два текста от Закон за устройство на територията забраняващи строителство без приложена улична регулация .

В предизборната стратегия на новия политически състезател " Продължаваме промяната " предпазените зони от " Натура 2000 " са адресирани посредством мярката " Реален надзор върху нелегално строителство и действия в предпазените територии и предпазени зони. " Това естествено няма по какъв начин да реши проблемите пред ръководството на националната екологична мрежа, само че както се споделя е едно положително начало. Новата политическа групировка афишира, че ще се бори за съблюдаване на законите в областта на околната среда, което е както тъжно, по този начин и обнадеждаващо заричане - " Реален надзор върху нелегално строителство и действия в предпазените територии и предпазени зони. Безпристрастен и справедлив надзор за всички. Прозрачен и справедлив мониторинг на околната среда ". Донякъде имплицитната тъжна констатация за липса на правда все още е дефинирана и в задачата, на която дават отговор тези ограничения - " Ресорно министерство, което в действителност пази природата и се употребява с доверието на природозащитници и бизнес. "

Въпреки че групировката е определила за своя цел №15 " Пазим българската природа, извор на здраве и основа за развиването на природосъобразен туризъм ", в региона на туризма не се акцентира връзката му със непокътнатата и неурбанизиране природа, само че се залага на нашарване на туристическия артикул - " разнороден и богат туристически пакет от морски, планински, пещерен, културен, кулинарен, винен, селски, исторически, медицински и спа туризъм в една отмора ".

Обединението " Демократична България " си слага за съществена цел в тази област да усъвършенства положението на всички застрашени типове и екосистеми, като в съответните ограничения са посочени оповестяване на всичките предпазени зони, създавани на публични препоръки за всяка предпазена зона с присъединяване на заинтригуваните страни, развиване на науката, ориентирана към биоразнообразието, в това число гражданската просвета, цифровизация и гласност на всичката информация обвързвана с " Натура 2000 ", създаване и използване на проекти за ръководство на всички предпазени зони, и доста други.

В програмата на " Демократична България " са включени и финансови ограничения за запазване на природата, като основаване на фонд " Защитени територии и Натура 2000 ", който да поддържа ръководството на Натура 2000, предпазените територии и запазване на застрашени типове и пускане на национална стратегия за изкупуване на частни дюни, степи, влажни зони, гори и други значими местообитания. Обединението предлага опазване и увеличение на обществената благосъстоятелност в зона А на черноморското крайбрежие посредством целеустремено изкупуване и прекъсване на застрояването на морския бряг.

Гори

Програмите са проследени от позиция на наличие на наболелите проблеми, свързани с противозаконните сечи, свръхексплоатацията на дървесина, бракониерството, позорните заменки на тройната коалиция, горските фрагменти и бъдещата приватизация на държавните гори. Разглеждайки стратегиите, установихме, че част от тях включват думи и изрази, свързани с горите, само че без формулиране на цели или дават обещание дейности, които в действителност са извършване на законовите отговорности. Спазването на законите съгласно нас не предстои на полемика, заради което в сегашния разбор ще пропуснем всички тези обещания, които са законови отговорности на властта. Всички съществени политически сили са присъединили под една или друга форма цифровизация на бранша. Повечето партии залагат и на увеличение на горите и основаване на нови гори.

 Три пъти дамаджана за вода: има ли природа в стратегиите на партиите
© Георги Кожухаров

Единствената партия измежду евентуалните участници в 47-тото Народно заседание, която не е загатнала думата " гори " в програмата си, е Движението за права и свободи . Явно е, че откакто от двайсет години оказват съществено въздействие върху бранша, най-много посредством назначение на министри и управителни фрагменти по места, за тях няма потребност да оферират промени в него.

Предложението от 2018 година на природозащитните организации да се спре износът на дърва за горене от държавните гори е застъпено в предизборните стратегии на " Демократична България ", Българска социалистическа партия, ВМРО-БНД . Управляващите от ГЕРБ оферират вместо него да се одобри увеличение на преференциалното даване на дървесна суровина на локални преработватели и дълготрайното договаряне с огромните фабрики консуматори, като се усили с 25%.

ГЕРБ дават обещание да усилят отгледните сечи със 100 %. В последния поземлен отчет за 2019 година се регистрира 62,4% осъществяване на плануваните отгледни сечи, което изпраща обещанието в невъзможните 125%.

Българска социалистическа партия предлага одържавяване на дърводобива в държавните и общински гори, като той отсега нататък да се прави от чиновници на държавните и общински предприятия. Не е ясно от кое място ще дойдат дърводобивниците - неналичието на личен състав е продължителен в дърводобива и е една от аргументите за неналичието на дърва тази есен. На другият полюс са " Изправи се БГ! Ние идваме! " , които залагат на пазарните механизми при ръководството на горите. Извън това Българска социалистическа партия залага още на изработването на проект за залесяване на обезлесените територии към реките и язовирите и на компесаторно залесяване на територии, наранени от противозаконни сечи и при създаване на нова пътна инфраструктура най-малко колкото площта, покрита от нови пътища.

" ИТН " залага на приемане на нов закон за горите, с което оферират да се реализира " Разделяне на контрола от комерсиалната активност и цялостна инвентаризация на българската гора ". Към момента няма разпозната потребност от цялостна замяна на закона.

" Продължаваме промяната " залага в програмата си на отбрана на българските гори и на " ограничения за битка с обезлесяване и за наново залесяване, битка с горски пожари и др ". Без да са написани ясно в съответни действия тези ограничения, предстоящите резултати са " Повишаване на качествата на околната среда и покритието с гори за понижаване въздействието на климатичните промени ".

" Демократична България " предлага съответни ограничения против неустойчивото прилагане на горите и кражбата на дървесина, в това число положителната европейска процедура за въвеждане на търговия на дървесина от държавните гори от непрекъснати хранилища отвън горите. С това ще се понижат кражбите от гората, тъй като дървесината, която се изнася, ще влиза в държавен склад, като транспортните билети за камионите ще бъдат регистрирани еднократно без досегашната процедура с един билет да се извозват повече от един товар. Обединението предлага и увеличение на броя и заплащането на горските инспектори и смяна на структурата на ръководство, стопанисване и запазване на горите - чиновниците по запазване на горите нямат място в Агенцията по обществените предприятия и надзор, както се чака това да се случи със сегашните държавни горски предприятия.

" Изправи се БГ! Ние идваме! " и " Демократична България " залагат ограничения за усилване ролята на гражданския бранш и надзор в бранша, като " Демократична България " оферират основаване на публични консултативни препоръки на локално, районно и национално равнище към държавни и общински горски структури с оглед тяхната обществена благосъстоятелност и функционалности. От двете обединявания залагат и на развиване на горската просвета.

Селски региони

ГЕРБ оферират уедряване на поземлените масиви, което доста евентуално ще докара до загуба на биоразнообразие и конкурентоспособност. Добре звучащите ограничения за " екологосъобразно стопанство " и " усъвършенстване на процедурата за систематизиране на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлени фондове " са прекомерно неразбираеми и неконкретни.

Движение за права и свободи са още по-кратки спрямо предизборните си акция напролет на 2021 година, като имат по 4 обещания ориентирани към работодателите и 4 обещания към българския жител. Обещанията са много общи и са като шансовете за новогодишната баница - " сигурност, правдивост, по-добра бизнес среда, по-високо качество на живот " и така нататък

 Три пъти дамаджана за вода: има ли природа в стратегиите на партиите
© Юлия Лазарова

Българска социалистическа партия планува популистки звучащи ограничения - " възобновяване на унищожените хидромелиоративни уреди " и " финансова поддръжка на зеленчукопроизводството, зарзаватчийство, лозарство и отглеждане на животни ", без да излиза наяве при какви критерии, дали няма да се " налеят " пари в структури с потвърдена неефективност и в монополни окрупнени стопанства.

" ИТН " планува подкрепяне на фамилните ферми, и кооперирането им, само че изненадващо възнамерява също и смяна на Закон за комасация на земеделските земи за окрупняване на земеделските парцели. Последното за жалост може да докара до утежняване качеството на земеделския ландшафт.

" Изправи се! Мутри вън! има подробна стратегия за селското стопанство, възнамерява основаването на Национална стратегия " Семейно стопанство " и поддръжка за младите фермери, със характерни решения за земеделие, отглеждане на животни, зеленчукопроизводство, трайни насаждения, биологични артикули, мед и билки. Предвиждат се и диверсификация на селското стопанство и понижаване на бюрокрацията, само че не се загатва връзката сред селското стопанство и естествените запаси.

" Демократична България " планува " развиване на стабилно селско стопанство ". Предвидени са голям брой промени (30 броя), като е обърнато внимание на екологизирането на селското стопанство, развиване на дребните и междинни ферми, подкрепяне на късата верига на доставки, понижаване на бюрокрацията, развиване на биоземеделието и нашарване на земеделските култури и породи животни.

" Продължаваме промяната " приоритизират поддръжката за развиване на междинните и дребни аграрни стопанства посредством въвеждане на " таван за оптималната дотация на земеделец,... посредством обезпечаване и контракти за изкупуване на твърди цени ". Предвиждат се вложения в инфраструктура за напояване, която е от витална значимост за бранша, само че не е категорично разказано в дейностите, че напояването би трябвало да бъде съобразено и с опазването на селските ландшафти. Не е посочено категорично кои сфери на селското стопанство ще бъдат предпочитано финансирани в растениевъдство (овощарство, зеленчукопроизводство или зърнени култури) и отглеждането на животни. Няма категорично разказано стимулиране на развиването на биологично земеделие, поради че това е земеделието с най-голяма добавена стойност и най-щадящото и даже възстановяващо естествените запаси като води, почви и биоразнообразие. Въпреки това, новата групировка дава обещание, че ще работи за " стабилно ръководство на естествените запаси и почвеното изобилие. "

Климат и енергетика

Анализът демонстрира превес на популизма над реализма в ограниченията за енергетиката в множеството от стратегиите. Той е стимулиран главно от рецесията с цените на електрическата енергия, само че и от остарелия метод на мислене, неприемането на " Зелената договорка " и съществуващите обвързаности в бранша. " ИТН " предлага да вземем за пример " Промяна в курса на развиване и договарянията по политиките по климат и околна среда ", което надали е реалистична цел в интернационален проект. Българска социалистическа партия и " Изправи се, България! Ние идваме! " се надпреварват кой по-големи " обезщетения " да предложи, без да държат сметка за това, дали сходни разноски, свързани и с понижаване на Данък добавена стойност, могат да бъдат поети.

Най-голяма степен натурализъм има при " Демократична България " и ненапълно при " Продължаваме промяната " , като втората групировка занапред би трябвало да коментира какво има поради при предложенията си за развиване на вложения в нови Водноелектрическа централа и други хидроенергийни уреди, при към този момент установеното свръхнатоварване на реките в България и какви тъкмо ограничения ще обезпечат " баланс сред конкурентоспособност и Зелената договорка ".

Що се отнася до политиките по климата, нито една групировка няма предложение за основаване на кохерентна национална политика по климата. Повечето имат разнообразни ограничения, основно в енергетиката, само че се срещат и такива в земеделието, превоза и околната среда. Климатичните политики към момента не са в центъра на секторните и районните политики на партиите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР