От 2013 година насам, мистериозна сънна болест мъчи хората в

...
От 2013 година насам, мистериозна сънна болест мъчи хората в
Коментари Харесай

Мистериозно спонтанно заспиване

От 2013 година насам, мистериозна сънна болест мъчи хората в две изолирани села в Северен Казахстан. През последните две години повече от 140 души са изпитали резултатите ѝ, от време на време до момента в който се разхождат или карат колелата си.

Засегнатите села се споделят Калачи и Красногорск. Понякога спонтанният сън продължава до шест дни, а след пробуждане хората се оплакват от загуба наизуст, главоболие и отмалялост. При някои феноменът се демонстрира като краткотрайни припадъци, а други даже изпитват халюцинации.

„ Болният наподобява в схващане и даже може да върви – написа в Комсомолская истина през 2014 година. – Но внезапно изпада в бездънен сън и стартира да хърка. А когато го разсънят, не си спомня нищо. “

Изглежда, никой няма имунитет към това, което лекарите назовават „ енцефалопатия с неуточнен генезис “. Жертви на мистериозното заболяване стават също и деца. Дори към този момент е следена и котка, която страда от същите признаци.

В началото се е считало, че виновникът е подправена водка. Но откакто болестта почнало да се популяризира, доста хора почнали да подозират околните уранови мини, които били затворени след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Само че никой не знаел каква може да е повода.

Сега учените считат, че са разгадали мистерията. Казахстанското държавно управление оповестило тази седмица, че странната сънна болест е форма на отравяне с въглероден моноксид, който идва от околните мини.

„ Урановите мини били затворени и въглеродният моноксид почнал да се концентрира “, споделя за пресата вицепремиерът Бердибек Сапарбаев (Berdibek Saparbaev). „ По този метод кислородът във въздуха намалял доста и в действителност това е повода за спонтанното заспиване. “

В това има логичност, тъй като въглеродният моноксид се свързва с кръвта 200 пъти по-силно от кислорода, което значи, че даже и дребни количества от отровата могат да пресечен достъпа на О2 до мозъка.

Но не всички са уверени в това пояснение. „ Симптомите съответстват “, споделя Клод Пиантадоси (Claude Piantadosi), експерт по белодробни болести в университетския медицински център Дюк в Съединени американски щати. „ Но признаците не са характерни, а това е проблем. “

Изглежда малко евентуално затворени уранови мини да изпускат толкоз високи равнища на въглероден моноксид, който е второстепенен артикул от горене. Въпреки че мистерията може би няма да бъде разгадана скоро, казахстанското държавно управление се е наело да изтегля всички жители на двете села.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР