От 1918 в Македония започва процес на дебългаризация, довел до

...
От 1918 в Македония започва процес на дебългаризация, довел до
Коментари Харесай

Кой има интерес да поддържа омразата между Северна Македония и България


От 1918 в Македония стартира развой на дебългаризация, довел до концепцията за македонски език и нация. Цели генерации са учили, че българите са фашисти, а сърбите - братя. Какво в действителност желаеме от Скопие през днешния ден?

Словесното напрежение сред ръководството на Република Северна Македония и България избухна за следващ път. За следващ път това рефлектира във вътрешнополитически конфликти в двете страни и за следващ път заплашва да върне обратно връзките сред двете страни. Последствията могат да бъдат продължение на българската обсада пред участието на Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Което в дълготраен проект би било неприятно за всички на Балканите и в Европейски Съюз. Освен за Русия и нейното прокси - Сърбия.

Поводът за абсурда

Поводът за напрежението беше кръщаването на българския културен клуб в Битоля на името на Иван (Ванче) Михайлов, на което бяха министър председателят Кирил Петков и делегация. Президентът Стево Пендаровски назова Иван Михайлов „ потвърден помощник на фашисткия режим от Втората международна война ”, който не може да бъде мост за доближаване. Външният министър Буяр Османи счита, че потреблението на името на Михайлов е провокация. Интересното е, че клубът носи това име от 2019 година, което му е обещано от локалните българи.

Премиерът Димитър Ковачевски няколко пъти е казвал, че македонската еднаквост е антифашистка и в този момент още веднъж напомни тезата си: " Страната ни получава своята самостоятелност след Втората международна война, в която жителите вземат участие в антифашистката национално-освободителна война. Антифашистката ангажираност на жителите е част от нашата национална еднаквост, с която се гордеем в демократична Европа ".
Редакцията предлага
Не е напълно елементарно обаче да се разбере за каква антифашистка битка приказва той – вероятно за партизанската опозиция в интервала на българската окупация или ръководство от 1941 – 1944 год., когато България е на страната на Тристранния пакт. Интересно е и за каква самостоятелност приказва Ковачевски, защото по-късно страната става част от Титова Югославия. В този “хор ” се включи и българския президент Румен Радев и сподели, че след установяването на югославската тирания в Македония, десетки хиляди хора са били изпратени и убити в концентрационни лагери. Пендаровски оцени това като неистина за политически цели, тъй като “няма съответстващ исторически източник, който да удостовери, че 10 хиляди души са били в концлагери в Македония по това време ”, а концентрационен лагер в Югославия съществувал единствено на Голи Оток.

Според формалната историческа версия на Скопие миналите македонци през Голи Оток са 1000. Числото евентуално е мощно занижено, тъй като съгласно разкрити от Хърватия описи на УДБА през острова са минали над 16 000 души, а огромна част от тях са били македонци. Сред тях е съвсем целият президиум на Антифашисткото заседание за национално избавление на Македония (АСНОМ), както и видни македонски дейци като Пенко Брашнаров, поетът Венко Марковски, както и първият македонски министър председател Никола Клюсев.

Тоест, даже при мощно занижена численост, през Голи Оток са минали съвсем 1% от популацията на Македония, както и най-видните и първи “антифашисти ”. В разкритите отчети на Централно разузнавателно управление на САЩ от есента на 1948 година написа, че хората в Югославска Македония имат обичайно български настройки и маршал Тито взима допустимо най-тежките ограничения, в това число депортации и всеобщи арести, с цел да се оправи с рисковата за него обстановка, вследствие на което забележителен брой македонци са избягали в България.

Време е Македония да спре да назовава България " фашистка "

Управляващите в Македония би трябвало да схванат, че в случай че в действителност желаят добросъседство, би трябвало да преразгледат говоренето си за. Макар да е част от Тристранния пакт, България въпреки всичко взе участие в бойни дейности против Германия във втората фаза на войната и дава най-малко 12 587 жертви на фронта.

Друг мотив за “фашистката ” същина на България са тези 11 000 души от еврейски генезис от окупираните територии, които са депортирани в Треблинка и съвсем всички убити. В същото време българската общност избавя от депортация и крах близо 50 000 души и става единственият съдружник на Хитлеристка Германия, която съумява да избави болшинството от еврейското население.

България би трябвало да се раздели с сантименталните си показа

Българските управници пък е извънредно време да се разделят с сантименталните си показа за Македония, че там живеят българи, които приказват български език, и най-много от общото факсимиле “Македония е българска ”. Да, Македония е част от българската история и просвета, само че от дълго време е самостоятелна страна с обособен език и народ. Който твърди друго, просто няма визия или съзнателно пропуща последните 100 години.

От 1918-та, когато Македония става част от кралство Югославия, стартира развой на дебългаризация и сърбизация, по този начин добре разказан в свидетелствата на французина Анри Пози, довел до изкристализиране на концепцията за основаване на македонски език и нация. Този развой по основаване на македонска нация е бил съвсем приключен през 1945 година - не без съдействието на Коминтерна. А идващите няколко генерации са израснали и учили от най-ранна възраст, че българите са фашисти, а сърбите - братя. Северна Македония през днешния ден е такава, каквато е. И няма по какъв начин времето да се върне обратно.

Какво в действителност желаеме от Македония

При визитата на Кирил Петков в Скопие през януари беше обявено, че е изпратена нота до Организация на обединените нации, че името Северна Македония визира единствено страната, а не географската област и страната няма териториални искания.

Още тогава от дефинираните като противоречиви 5+1 въпроси, поради които беше наложено ветото, отпадна един. Остават: превъзмогване на говора на ненавист към България и българите, работата на историческата комисия и реабилитиране на жертвите на комунизма с българско съзнание. Тогава се очакваше, че пречка ще бъде добавената на последния КСНС точка, че правата на българите би трябвало да бъдат записани в Конституцията. Но македонското ръководство сега твърди, че има единодушие сред всички партии и това ще стане.

Причината за шума е, че решението е близо

И в случай че мотивът за вдигнатия звук беше името на културния клуб в Битоля на името на Ванче Михайлов, то повода за оповестените от Вътрешна македонска революционна организация митинги в България е, че. А точно, че слагането на несъгласие по пътя към Европейски Съюз, поради антибългаризъм, основава още по-големи антибългарски настроения в Скопие, което втвърдява настроенията в София и по този начин блокажът може да е безконечен.

„ Винаги съм вярвал, че ние не би трябвало просто да вдигнем ветото по отношение на Северна Македония, а да го преместим “, сподели пред „ Нова " Кирил Петков. " Най-общо казано, смяната в Конституцията би трябвало да се случи преди първата преговорна глава за присъединение и ние да ги качим на влаковите релси за Европа, само че критериите, които би трябвало да извършват, да са ясно заложени от нас. "

Петков изясни, че в случай че страната ни пусне РСМ към Европа с изискването, че Конституцията би трябвало да бъде изменена, това към този момент ще бъде контракт с Европейски Съюз и тя би трябвало да го извърши, освен тъй като по този начин желае България. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен към този момент съобщи, че европейските сътрудници са подготвени да бъдат поръчител за това.

Кой губи и кой печели

Такова решение може да не е мечтаното историческо отмъщение, само че ще изведе топката отвън полето на българските изборни пристрастености, където от антимакедонското говорене се възползват всички.

А от влизането на Северна Македония в Европейски Съюз печелим всички, печели и Европейски Съюз. Губи имперската политика на Владимир Путин, който гледа на Балканите като на полагаща му се васална територия, губи и сръбският великошовинизъм. Очевидно е, че в поддръжката на статуквото на омразата има съветска (сръбска) интервенция, което се видя от арестите в Македония и България в края на март. Двама чиновници на ДАНС и един от министерство, друго от вътрешното, се проверяват за шпионаж в интерес на Русия, а България разгласи за личност нон грата първия секретар на съветското посолство.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР