От 180 страници дисертация 171 били преписани от други автори

...
От 180 страници дисертация 171 били преписани от други автори
Коментари Харесай

МОН проверява сигнал за плагиатство за Даниела Везиева

От 180 страници дисертация 171 били преписани от други създатели и източници, настояват хабилитирани лица
В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на стопанската система Даниела Везиева, съобщава БНР.

Това е следващият случай, с който Комисията по академична нравственос ще се занимава, само че за първи път това се отнася до настоящ министър.

„ Фабриката “ за научни степени и изявления, основана и ръководена от севлиевския преподавател по химия Венелин Терзиев, развива необятна активност и притегля всевъзможни клиенти, които порастват в кариерата и обществото до министерски постове. До работите на неговите докторанти се стигна след дълготрайно проучване на всичко написано и оповестено от Терзиев, който към този момент е обект на инспекция от Комисията по академична нравственос към МОН.

Това беше доказано в писмо до БНР в отговор на питане. В същото писмо от МОН удостоверяват, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто теоретичен началник е точно Терзиев. Това са настоящият длъжностен министър на стопанската система Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и сътрудника на Терзиев от русенската болница „ Канев “ и Военната академия Марин Георгиев.

Тъй като Даниела Везиева заема висок държавен пост, публичният интерес е да се знае повече за нейната научна активност. Сигналите са подадени от заинтригувани хабилитирани лица, които са показали доказателства в Министерството на образованието. Вече е минал първият стадий – за допустимост, те към този момент се преглеждат от Комисията по академична нравственос.

За какво става дума? От 180 страници дисертация на тематика „ Разработване на ефикасни модели за създаване на потенциал за обществено предприемачество в България “, 171 от тях са преписани от други създатели и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и пролог.

В уеб страницата на Министерството на стопанската система Везиева е показана като лекар по стопанска система - разумно, само че погрешно. Тя в действителност е лекар по национална сигурност, защото Националният боен университет във Велико Търново, където тя е защитила в къс период, няма право да образова в направление „ Икономика “.

Даниела Везиева съобщи пред БНР, че във връзка с нейния развой на докторантура няма терзания.

Коментара си тя направи преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ.

Везиева посочи още, че има трима научни ръководители и означи, че сигурно знае по-добре.

„ Те са трима. Екип са научните ръководители. “

Да, само че са двама - Венелин Терзиев и Марин Петков. Дребна работа, само че дяволът е в детайлите. Не детайлно, а с лопатата са насипвани цели страници от отчети на министерства, служби и неправителствени организации в интерес на докторантурата на Везиева.

Нейната разработка, както и тази на останалите трима - Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат прегледани в Комисията по академична нравственос към Министерството на образованието. Последиците нормално са неприятни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР