От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта bgtoll.bg

...
От 17 декември започва продажбата на
електронни винетки от сайта bgtoll.bg
Коментари Харесай

От 17 декември започва продажбата на електронните винетки от сайта bgtoll.bg

От 17 декември стартира продажбата на електронни винетки от уеб страницата bgtoll.bg и мобилното приложение. Цената на електронните винетки остава същата, както на стикер винетките. Това съобщи в интервю пред Българска национална телевизия професор Олег Асенов, експерт към Агенция,,Пътна инфраструктура “. Той разгласи, че се въвежда нова винетка – уикенд винетка, чиято цена е 10 лева и е единствено за леките автомобили. Периодът на годност на тази винетка ще стартира от 12:00 ч. в петък и ще приключва неделя в 23:59 часа. По думите му въвеждането на уикенд винетката е продиктувано от съществуването на обществен интерес към основаването на такъв продукт.

„ Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени в комерсиалните обекти по протежение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става посредством дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят е - винетка и от пунктовете за продажба, разположени в комерсиалните обекти “, посочи проф. Асенов.

Нарушителите ще бъдат засичани чрез регистрационния номер на автомобила от камери ситуирани по пътната мрежа и в мобилните екипи на тъй наречените тол надзор. Нарушителите ще бъдат спирани от автомобилите на тол контрола. На лидера, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена опция да заплати компенсаторна такса на място. Проф. Асенов разясни, че размерът на компенсаторните такси сега е качен за публично разискване - за леки автомобили е 70 лева.; за коли от 3.5 т. до 12 т. – 125 лева и за тежкотоварните над 12 т. е 175 лева Контролните колите са оборудвани с ПОС терминали и плащането на таксата ще може да се реализира с дебитна или кредитна карта. „ След заплащане на обезщетителна такса, пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка, но на идващия ден в случай че не се закупи винетка, още веднъж е налице нарушаване “, подчерта проф. Олег Асенов. При отказ таксата да се заплати на място ще се смята, че отхвърляме да признаем нарушаването – в този случай следва лишаване на талона на автомобила.

Проф. Асенов осведоми, че от 16 август 2019 г. се вкарва тол-такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона. „ До 15 август в това число, автомобилите над 3,5 т. също ще заплащат електронна винетка “, обясни Асенов.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР