От 14 юли започва поредното издание на един много красив

...
От 14 юли започва поредното издание на един много красив
Коментари Харесай

За десета година Arbanassi Summer Music от 14 юли

От 14 юли стартира следващото издание на един доста хубав бутиков фестивал, който от 2010 година се организира в Арбанаси. Създава го Юлита Фъсева , контрабасистка, която повече от 20 години е част от Симфоничния оркестър на Антверпен , може би най-хубавият оркестър в Белгия.
Юлита Фъсева е родена в България, в семейство на музиканти (родители, сестра, братовчеди), пръснати из цяла Европа. Когато е на 9 година, отпътува за Германия, където майка й е поканена да свири. Самата Юлита Фъсева е приключила музикалната академия във Франкфурт. Където и обаче да я води специалността, тя постоянно през лятото си идва в България.

И тъй като е родом от Велико Търново, на сърце й е тази част от страната ни. И един ден, като се разхождат из Арбанаси със своя брачен партньор, Димитри Местдаг, който свири на обой/английски рог в същия оркестър в Антверпен, и преглеждат прелестните църкви, той възкликва какъв брой би било хубаво да създадат фестивал, да има музика, концерти.

И по този начин, малко на смешка, Юлита се обръща към шефа на музеите, който в действителност дава отговор за църквите и той прегръща тази концепция. И фестивалът е реалност. На места, където в никакъв случай до момента не е имало концерти.

Благодарение на Arbanassi Summer Music доста белгийски музиканти идват в България – и да свирят, и да се влюбят в нея и да дойдат още веднъж. Идват и български инструменталисти, които работят в Западна Европа . Успяват да се съберат на едно място едвам в Арбанаси , няколко дни преди началото на фестивала и стартират едни усилени подготовки, само че по думите на Юлита Фъсева „ ние сортираме толкоз съвършени музиканти, че макар че е в последния миг, „ събирането “ на програмата е същинско наслаждение “.

Публиката в началото, е най-много, от района, само че последователно фестивалът придобива известност и има хора, които пътуват от София за избрани концерти.

Всяка година фестивалът има избрана сплотяваща тематика – музика от избрана страна или съответна музикална стилистика. Тази година, заради компликациите с пътуванията и следствията от Ковид, музикантите са по-малко, единствено 7 и програмата е правена съгласно тези, които могат да стигнат до Арбанаси . Но, както постоянно е бил стремежът на Юлита Фъсева , още веднъж има забавни произведения, постоянно такива, които рядко или съвсем в никакъв случай не са били изпълнявани в България.

Пристига и една оперна певица, отлично сопрано, „ която е огромна звезда в Белгия “ – Лоре Бинон . Останалите музиканти са цигуларката Хеди Керпичиян , която идва от Страсбург, Демна Гигова (виола), Роберта Верна (цигулка), която преди малко спечели  място на концертмайстор в Копенхаген  (сред стотици кандидати), Иво Александров (виолончело), самата Юлита Фъсева и нейния брачен партньор.

Програмата на фестивала минава през Моцарт, Берлиоз, Респиги, Елгар и Холст и стига до едни специфичен аранжимент на сюитата „ Уестсайдска история “ на Бърнстейн .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР