От 1 януари 2024 г. ще започнем да плащаме с

...
От 1 януари 2024 г. ще започнем да плащаме с
Коментари Харесай

Разкриха кога и как ще приемем еврото

От 1 януари 2024 година ще стартираме да плащаме с евро. Това е плануваната дата за. Датата е посочена в план за промени в разпореждане на Министерски съвет, с което се основава Координационен съвет за подготовка на България за участие в еврозоната.

Страната ни интензивно се готви приемането на единната валута. До края на юни 2021 година Координационният съвет би трябвало да създаде план на Национален проект за въвеждане на еврото в България. Щом проектът бъде подготвен, стартира практическата подготовка на страната ни за приемане на еврото, която ще отнеме към 3 години.

Съветът ще бъде управителен от министъра на финансите и шефа на Българска народна банка, в него ще вземат участие и няколко зам.-министри, шефът на ДАНС и висши чиновници от Министерството на финансите. Могат да вземат участие и хора от локалната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса, които имат отношение към обсъжданите въпроси. В подготовката за приемането на еврото ще се включат и зам.-министри на финансите и стопанската система, подуправители на Българска народна банка, членове на Комисията за финансов контрол (КФН) и други Те ще подсигуряват, че държавните и частните финансови системи на България ще преминат сполучливо в новата валута.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
През 2024 година, най-вероятно в някой от петъците на трите летн...

Определени са и отговорностите на другите институции по приемането на еврото. Например Българска народна банка ще дава отговор за софтуера на банкоматите, с цел да се подсигурява, че те ще работят в банкноти евро. Централната банка дава отговор и за дизайна на българските евро монети.

Както е известно, България ще одобри новата валута при настоящия обменен курс сред еврото и лв.. Въпреки това специалистите поучават да не бързате да обръщате левове в евро, тъй като това може да ви донесе загуби. Отначало приходите ни като заплати, пенсии, възнаграждения и други ще преминат в новата валута. После и цените ще преминат в евро. Замяната на лв. с еврото ще премине безпрепятствено, твърди шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

На първо време ще плащаме и в левове, и в евро, с цел да могат парите в обращение последователно да се трансферират в новата валута. Така и хората, които имат спестени пари в левове, ще могат да ги обменят в евро. Щом левовете последователно излязат от разплащанията, Българска народна банка ще доизкупи останалите, обменяйки ги в евро. Пълната замяна на валутата у нас евентуално ще отнеме 3-4 години.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Успешното действие на паричния режим на България, учреден върху валутния ръб с закрепения курс...

Преизчисляването на цените от левове в евро ще бъде следено от специфична работна група към Координационния съвет, защитаваща ползите на потребителите. Целта е да се избегнат злоупотреби и да се попречи на порочната процедура на търговците да закръгляват цените нагоре. Ще има и акция за " почтено въвеждане на еврото ". Еврото евентуално няма да увеличи осезаемо цените на главните артикули и услуги у нас. Няма да има и фрапантен спад на лихвите по заемите.

Комисия от информационни специалисти ще приготви разяснителни материали за разнообразни групи от обществото (ученици, пенсионери, семейства, хора със специфични потребности, етнически малцинства). Тя ще поддържа и специфичен информативен уебсайт за еврото.

Приемането на еврото ще подтиква икономическото развиване на България и ще повлияе позитивно на растежа и благосъстоянието в страната, твърди шефът на Българска народна банка.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР