От 1-ви декември в София се забранява движението за най-замърсяващите

...
От 1-ви декември в София се забранява движението за най-замърсяващите
Коментари Харесай

От утре колите от най-масовите категории няма да имат достъп до центъра на София

От 1-ви декември в София се не разрешава придвижването за най-замърсяващите коли. Това са колите от най-масовите категории от М1 и N1 с Евро 1. Ограничението ще е в действие за лекотоварни коли до 3,5 тона с бензинов мотор с регистрация преди 1996 година и за дизелови коли с регистрация преди 2002 година.

Превозните средства ще имат възбрана за придвижване в зоната на та.нар. „ Малък кръг “ (това е регионът сред бул. „ Васил Левски “, бул. „ Патриарх Евтимий “, бул. “Ген. Скобелев “, ул. „ Опълченска “, бул. „ Сливница “.) За колите с Евро 2 горепосочената възбрана ще важи от 2025 година, а за тези с Евро 3 ще влезе в действие от 2028-а година, съгласно Наредба на Столична община за основаване на зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции на територията на общината.

 От на следващия ден колите от най-масовите категории няма да имат достъп до центъра на София

източник: Столична Община

Нарушителите ще се санкционират с санкция в размер от 50 до 500 лева, надлежно с имуществена глоба в размер от 200 до 1000 лева Столична община обмисля обаче а вкара гратисен интервал при налагането на санкции. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев. Според него това е заслужено. По думите кмета въвеждането на нискиемисионните зони към момента е много неуредено и не е имало задоволително добра разяснителна акция. Освен това софтуерът, който ще следи за колите в нарушаване не е минал процедури и се апелира, споделя той.. „ Системата не е напълно подготвена, обмисляме гратисен интервал “, декларира Терзиев, представен от БНР.

Актовете за нарушителите ще бъдат издавани от Столичната община, защото те са по Закона за чистотата на атмосферния въздух, а не по Закона за придвижване по пътищата. Събраните средства от санкциите ще се ще влизат в бюджета на столична община.

Другата зона, в която предстоят да бъдат въведени забрани е по този начин наречената „ Голям кръг “ (от бул. „ Сливница “, бул. „ Данаил Николаев “, бул. „ Ситняково “, бул. „ П. Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х. Ибсен “, бул. „ П.Ю. Тодоров “, бул. „ И. Е. Гешов “, бул. К. Величков “). От 1 декември 2025-а година там ще има възбрана за придвижване на коли от група Евро 1, а от 2028-а година и на коли от група Евро 2.

Всички посочени ограничавания няма да са в действие са хората, които живеят на територията на обособените зони.

Границите на териториите със възбрана би трябвало да бъдат сигнализирани с табели, пътни знаци, както и „ електронни табли, с изменящо се наличие “, пътна маркировка, се споделя в Наредбата. Тези зони може да се „ оградят “ с камери за видеонаблюдение, сканиращи устройства и така нататък

До 1 декември на входните улици по границата на Нискоемисионната зона (НЕЗ) ще бъдат ситуирани пътни знаци, които ясно отбелязват нейния обсег. Автомобилите, чийто достъп ще е неразрешен до края на февруари 2024 година, ще могат да употребяват заобиколни направления, показват от Столична Община.

Практиката за въвеждане на нискоемисионни зони се постанова по целия свят от години и в над 300 града в света има сходни кръгове. Въвеждането им цели също ограничение на тапите и основаване на по-добри условия на живот в градовете, споделят още от Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР