От 1 ноември КАТ започва проверки на територията на цялата

...
От 1 ноември КАТ започва проверки на територията на цялата
Коментари Харесай

КАТ стартира акция „Зима“! Ето как да подготвим автомобила си

От 1 ноември КАТ стартира инспекции на територията на цялата страна за готовността на колите за зимния интервал. Стартът на взаимната акция сред СБА и Пътна полиция Акция „ Зима 2018 “ бе разгласен през днешния ден.

Униформените ще наблюдават до каква степен колите са готови за ръководство при зимни условия. Ще се ревизират редовността на фаровете, чистачките, устройствата за разчистване на стъкла, гумите и други, като при установени нарушавания контролните органи ще постановат наказания. Важно е водачите да се дооборудват и с аварийна гума, антифриз, незамръзваща течност за разчистване на стъклата, лопатка и други

„ От 15 ноември водачите би трябвало да сменят своите гуми, да бъдат пригодени за зимни условия или протекторът да бъде над 4 мм. Ще се ревизира дали фаровете са настроени вярно, както и дали стъклопочистващата система е в редовност ”, съобщи  гл. инсп. Росен Рапчев, КАТ. За неизрядни чистачки и светлини санкцията е 50 лева

В първите 10 дни от акцията (01-11 ноември) водачите ще могат да ревизират изцяло гратис готовността на своя автомобил за зимния интервал във всеки пункт на Съюза на българските автомобилисти в страната. В рамките на оповестеното работно време ще се дават безвъзмездна инспекция на фаровете и положението на гумите на автомобила. Шофьорите ще получат и съвещания за чистачки, зимни течности и други

Какво да проверим преди зимата

Пътни специалисти и автомонтьори поучават водачите да създадат най-малко СЕДЕМ неща, с цел да са спокойни за техническото положение и стабилността на колата си през студените месеци.

Зимни гуми

Зимните гуми ще станат наложителни при лед и сняг, плануват нови промени в Закона за придвижване по пътищата, които депутатите евентуално ще гласоподават дефинитивно след президентските избори. Така че има огромна възможност новият правилник да влезе в действие още този сезон. В момента единственото условие е грайферът на гумата да е с дълбочина минимум 1,6 мм, което е извънредно незадоволително, с цел да бъде автомобилът постоянен на влажен и замръзнал път.

Въпреки несъответстващият закон множеството водачи знаят, че паднат ли температурите под 7 градуса, те би трябвало да смъкват летните гуми и да сложат зимните. Причината – зимните гуми са по-меки и еластични при по-ниски температури и затова имат по-добро сцепление. Лятната гума при мраз става по-твърда, а това се отразява на спирачния път.

Всесезонната гума се държи по-добре от лятната гума през зимата и по-добре от зимната гума през лятото, само че не е задоволително ефикасна нито по отношение на едната, нито по отношение на другата в съответния сезон.

През годините са правени хиляди проби по какъв начин се държи лятната гума на сняг, мраз и хлъзгав път. Резултатите от тези демонстрации са безапелационни: при сняг спирачният път с летни гуми е два пъти по-дълъг, в сравнение с със зимни. В профилираните конгреси има доста проби и образци и всеки водач може да се запознае с тях. Също по този начин може да се види по какъв начин се удължава спирачния път да вземем за пример при грайфер с дълбочина 8 мм, при 6 мм, при 4 мм. За страдание огромните автомобилни колоси и производители на автомобилни гуми не са правели опити с грайфери с дълбочина 1,6 мм.

Друго нещо доста значимо във връзка с гумите, което постоянно се пропуща, е до каква степен е прясна гумата. Специалистите поучават водачите да сменят „ обувките ” на колите си най-вече през 5 година Дори и да не са чак толкоз износени, след този интервал каучукът се втвърдява и напуква и возилото става нестабилно. Джантите също би трябвало да са здрави.

В последните дни в доста от сервизите в София има опашки от коли, които сменят гумите. Услугата излиза сред 20 и 120 лв.. За чифт нови гуми пригответе най-малко 360-400 лв.. Глобата за износени гуми е 50 лв..

Акумулатор

Зимата е най-неблагоприятният интервал за всяка една акумулаторна батерия. Затова в този момент е моментът да ревизирате положението й и в случай че е належащо, да си купите нова. При ниски температури моторът пали по-трудно и черпи повече ток от акумулатора, а потенциалът му доста понижава. Оставена дълготрайно време разредена, батерията се поврежда, а при по-ниски температури електролитът може и да замръзне. Повишаването на плътността на електролита в резултат на презареждане също води до разваляне на батерията. Освен това значимо е също клемите да се поддържат чисти от окис и разяждане.

Някои специалисти предлагат, в случай че не употребявате колата с дни и седмици през зимата, да свалите акумулатора и да го приберете на място с по-високи температури. Дори и да е нов, той може да ви изиграе неприятна смешка, в случай че колата не се кара.

За всеки случай постоянно дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане.

Светлини

През зимния сезон доста значимо е осветителната система на колите да бъде наред. Това значи изправни къси и дълги светлини, габарити, стопове, мигачи. Освен това фаровете би трябвало да бъдат добре контролирани, с цел да карате в комфорт, а и с цел да не заслепявате насреща идващите возила. Не забравяйте също да носите аварийни крушки, в случай че се наложи промяна.

Чистачките

На първо място би трябвало да се ревизира дали чистачките не са за промяна. От топлината през летните месеци гумата се втвърдява и не чисти добре стъклото. Цената на един комплект не е толкоз висока, по тази причина не пестете. Веднага щом паднат температурите, казанчето за измиване на стъклата пък би трябвало да се зареди с незамръзваща течност.

Технически обзор

Задължителна част от подготовката на колата за зимните месеци е инспекция на антифриза, филтрите, свещите, отоплителната система… Преди всеки сезон пък би трябвало да се прегледа на стенд предния и задния мост на колата, както и положението на амортисьорите, спирачките, кормилната уредба и така нататък Всичко това може да стане с едно посещаване в профилиран сервиз, само че въпреки всичко изберете подобен, който предлага квалифицирана услуга. В сервизите на СБА всеки може да откри съвет, да потърси и да получи умело мнение за положението на возилото си.

Освен това в случай че е наближил моментът за промяна на маслото на автомобила, не отлагайте. Ниските температури сгъстяват маслото, а това се отразява на работата на автомобила.

За ваш комфорт може да смажете уплътненията на вратите и багажника с течен парафин или със спрей. Тази процедура ще предотврати залепването на вратите и ще защищити гумата от разкъсване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР