От 1.февруари общината бе залята от жалби на граждани, които

...
От 1.февруари общината бе залята от жалби на граждани, които
Коментари Харесай

Поискаха оставката на директора на ОП Градини и паркове

От 1.февруари общината бе залята от тъжби на жители, които са възмутени от безразборното изсичане на здрави дървета и систематичното заличаване на зелените площи в града.  "Пловдив е един от най-замърсените с фини прахови частици градове в България и измежду водачите на класациите за замърсен въздух в международен мащаб. Една от ограниченията, които загрижени за жителите си градски управи подхващат в битката с мръсния въздух, е точно увеличение на зелените зони. В Пловдив, в противен случай, зелените зони биват систематично унищожавани "- споделят пловдивчани в своите тъжби. 
За пета поредна седмица жители на Пловдив излязоха на митинг в отбрана на Национален парк "Пирин ". Тази седмица към настояванията си за оставка на екоминистъра Нено Димов, пловдивчани прибавиха и локална идея - оставката на шефа на Оперативна програма "Градини и паркове " Стоян Алексиев поради систематичното понижаване и заличаване на зелените площи в града. Некомпетентното стопанисване на парковете и зелените площи в града е директна опасност за здравето и благосъстоянието на пловдивчани, заради което жителите упорстват за незабавна оставка на шефа на Оперативна програма "Паркове и градини " Стоян Алексиев. 
Още през юни 2017 жители подават сигнали против систематичното изсичане на здрави и неопасни дървета в града. В резултат на тези сигнали от Оперативна програма "Градини и паркове " декларират пред медии, че няма да се секат черниците в града. Два месеци по-късно има сеч точно на дървета от този тип. Според общинската разпоредба (чл. 32, алинея 3) черниците, дружно с кестените и орехите, имат статут на предпазени дървесни типове и се изисква особено позволение от общината, в случай че жител изиска да отсече сходен тип. 
Междувременно, Оперативна програма "Градини и паркове " продължава с изсичането на разнообразни типове дървета, всред които чинари, липи, круши, и други, които са очевидно здрави, а жителите упорстват за пояснение и самостоятелна експертиза, която да оцени дали са заболели или не дърветата.
В Наредбата на Община Пловдив за развиване (чл. 31, алинея 2) за поддържане и запазване на зелената система се показват единствено четири случая, в които се разрешава унищожаване на дървета в терени - общинска благосъстоятелност:
"1. При построяването на нови или реорганизация на съществуващи общински озеленени площи;
2. При изсъхнали и заболели дървета, издънкова и самонастанена растителност, както и на дървета, застрашаващи сигурността на жителите, сигурността на придвижването, постройките, пътната и техническата инфраструктура;
3. При унищожаване на последствия от естествени бедствия и аварии;
4. При строителство, преустрояване, реорганизация и поправки на здания, пътища и обекти на техническата инфраструктура и при потвърдена неспособност за запазването й ".
Масовото изсичане на здрави дървета в града, като се изключи тополи, за които е открито, че са рискови след избрана възраст, не попада в никои от описаните нагоре случаи. Гражданите са безапелационни, че ще продължат дейностите си в отбрана на зелените площи в града.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР