От 1 декември България облекчава граничните мерки за хора, пристигащи

...
От 1 декември България облекчава граничните мерки за хора, пристигащи
Коментари Харесай

Отпада задължителният тест за пристигащи от червена зона

От 1 декември България облекчава граничните ограничения за хора, идващи от страни в алената зона - необичайно решение на фона на суматохата, която завладява Европа поради вихрещата се нова вълна и засечения нов вид на вируса, приближаващ от Южна Африка. То явно е издействано от министерството на туризма по гледище на туристическия бранш, който се възмущаваше, че пречим на гърците с условие за наложителен PCR тест без значение дали са имунизирани или не.

Така съгласно от 1 декември отпада наложителният PCR тест, който се постановяваше при всички случаи на идващите от алена зона. В нея сега е половин Европа. Занапред човек ще би трябвало да показа единствено зелен документ за имунизация, преболедуване или изработен PCR тест от последните 72 часа. Прави усещане, че няма да се признава антигенен тест, както разрешават европейските правила, само че той и до момента не бе задоволителен за влизане без карантина от алена зона.

Чуждите жители наложително ще би трябвало да показват зелен документ с едно от посочените нагоре три условия. За тях до момента имаше опция да влязат и единствено с PCR тест, в случай че не са имунизирани или преболедували, само че наложително трябваше да се изолират в 10-дневна карантина без право на подмяна. Сега карантина при тях не е планувана. България обаче приема единствено жители на Европейски Съюз, ЕИП, Швейцария, Англия, прилежащите ни страни и още някои други, чиито документи признаваме. Те са изброени в приложение 4 на заповедта.

За българите остава опцията да се приберат без документ и тест от алена зона, само че следователно би трябвало да се подложат на 10-дневна карантина без право на подмяна посредством тест.

От 28 ноември България се затваря за идващи от Мозамбик, Ботсвана, Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве, като се изключи лицата, които са български жители и на лицата със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване в България, както и на членовете на техните фамилии. Пристигащите от тези страни наложително се слагат под карантина за 10 дни. След това те би трябвало наложително да показват PCR тест, изработен от 10-ия до 12-ия ден от влизането в България, като резултатът се показва по е-поща на РЗИ.

Част от тези ограничения не бяха оповестени през днешния ден на специфичния брифинг, който здравният министър даде във връзка новите заповеди. Нещо повече - запитан ще има ли изключения за гърците поради недоволството на туристическия бранш, той разгласи, че не се плануват такива изключения. Кацаров говореше за тест на третия ден от завръщането на хора от алена зона - нещо, което липсва в новата заповед.

 

ЧЕРВЕНА ЗОНА

Бангладеш, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Есватини, Зимбабве, Мозамбик, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Оман, Туркменистан, Таджикистан, Афганистан, Киргизка република, Монголия, Южна Корея, Чили, Уругвай, Бразилия, Парагвай, Боливия, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба, Доминиканска Република, Фиджи, Света Лусия, Сейнт Китс и Нейвис, Гренада, Барбадос, Сингапур, Бруней, Англия и Северна Ирландия, Грузия, Черна гора, Сърбия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Словения, Хърватия, Словакия, Украйна, Австрия, Нидерландия, Ирландия, Чехия, Белгия, Унгария, Дания, Исландия, Гърция, Германия, Лихтенщайн, Андора, Полша, Швейцария, Сан Марино, Люксембург, Норвегия, Кипър, Тринидад и Тобаго, Монако.

 

ВЪТРЕШНИ МЕРКИ

В новите заповеди ще бъде позволен по-пълноценен развой на образование в учебните заведения, сподели зам.-министър Александър Златанов. Прецизират се текстовете за извънкласни занимания, явяване на изпити, които ще бъдат позволени, изброи Кацаров. Промените са направени по искане на МОН, посочи той.

В момента идват доставки на още 1 млн. теста, има поръчка на още 2,5 млн. теста, разяснява здравният министър. Той е спокоен за количествата, макар че терзанията в просветната система са огромни поради дефицита на проби. Според Кацаров до края на годината ще има задоволително проби, като той подсети, че областите, които излизат от алена зона, да вземем за пример Кърджали, ще могат да върнат децата в учебните заведения без проби.

От МОН реагираха незабавно, съобщавайки, че сега в склада на БЧК в с. Лозен има общо 164 300 теста за възпитаници.  " 50 000 от тях са доставени доскоро. МОН чака с неспокойствие обещаните от министъра на опазването на здравето 1 милион теста, които, съгласно него, ще дойдат през днешния ден ", разясниха оттова.

Заради високия брой хора в интензивни отделения, към момента не се анулира възбраната за планови интервенции в лечебните заведения, изясни министърът. По мотив договарянията за ново държавно управление, той съобщи, че задължението му завършва с края на служебното държавно управление.

Веднага щом предлагането на Европейска комисия се трансформира в решение, то ще бъде въведено и в нашата нормативна уредба, разяснява Кацаров във връзка желанията документът да стане 9-месечен и в него да се включи бустерната доза.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР