От 1 април периодът на субсидирана заетост за украинските граждани

...
От 1 април периодът на субсидирана заетост за украинските граждани
Коментари Харесай

От 1 април субсидираната заетост за украинци по проект „Солидарност“ ще се увеличи на 6 месеца

От 1 април интервалът на субсидирана претовареност за украинските жители с краткотрайна протекция в България по план „ Солидарност “ ще бъде удължена от 3 на 6 месеца . Това заяви заместник-министърът на труда и обществената политика Наталия Ефремова , която взе участие в събитие за формалното показване на отчета от Съвместната задача за обзор на здравето на бежанците „ Оценка на потребностите на здравната система в подтекста на рецесията в Украйна “ , проведено от Световната здравна организация в България.

„ Скоро ще стартира туристическият сезон и евентуално ще има огромно търсене на фрагменти по българското Черноморие. Всеки украински жители с краткотрайна протекция, който има предпочитание, може да се включи в пазара на труда в България “ , акцентира Ефремова.

По план „ Солидарност “ се обезпечава и наставник за украинските жители , с цел да бъдат въведени в работната среда. Украинските жители могат да получат и интеграционна добавка в размер на 356 лева , която се дава в продължение на три месеца и има за цел да покрие съществени потребности при устройването им в България.

„ По този план имаме опция да подпомогнем към 9000 украински жители, само че досега са се възползвали по-малко от 3000 украинци в България “ , съобщи зам.-министърът.

Ефремова напомни, че през юни 2022 година е направено изменение на Закона за поощряване на заетостта, с които е основана опция украинските жители с краткотрайна протекция в България да могат да се включат на пазара на труда. Но всеобщото настаняване на украински жители по Черноморието лимитира тяхната опция за намиране на работа .

В същото време в изследванията на Агенцията по заетостта към 47% от украинските жители декларират, че не имат намерение да стартират работа . „

Този резултат има своето пояснение – по-голямата част от украинските жители са дами с деца, които имат терзания кой ще се грижи за децата им, а за някои от тях не се постанова интензивно да търсят работа “ , съобщи Ефремова.

Министерството на труда и обществената политика дава благоприятни условия на украински жители с краткотрайна протекция да се включат в безвъзмездни образования по български език . Въпреки това досега няма нито едно подадено заявление за включване в сходни курсове.

Според Ефремова това е обяснимо, защото множеството украински жители владеят съветски и британски език и съумяват да споделят свободно с българските жители. Тя акцентира извънредно положителната работа на гражданския бранш и неправителствените организации, които са съумели да насочат към курсове по български език украинските жители, които имат предпочитание да се образоват. Зам.-министърът посочи, че в околните седмици ще бъде оповестена нова опция за включване на украински жители в курсове по български език – посредством даване на ваучери.

От началото на украинската рецесия системите на Агенцията по заетостта и на Агенцията за обществено подкрепяне са мобилизирани в поддръжка на украинските жители в България. Агенцията по заетостта обособи специфична графа на уеб страницата си, в която може да бъде открита информация за опциите за започване на работа в България.

В същото време Бюрата по труда в страната съветват украински жители , които имат предпочитание за работа. Украинските жители, които дават отговор на изискванията за обществено подкрепяне, са получили еднократна помощ при влизането си в страната . 40 000 украинци са получили иваучери в размер на 100 лева за закупуване на храна и артикули от първа нужда.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР