Освобождават предсрочно осъденията за проповядване на радикален ислям пазарджишки имам

...
Освобождават предсрочно осъденията за проповядване на радикален ислям пазарджишки имам
Коментари Харесай

Пускат на свобода осъдения за радикален ислям имам Ахмед Муса

Освобождават предварително осъденията за проповядване на коренен ислям пазарджишки имам Ахмед Муса. Така той ще чака у дома ново дело за проповядване на религиозна ненавист. Процесът потегля изначало след тъжба на 12 подсъдими - Върховен касационен съд го връща поради преднамереност на прокурора.
След шест години, три правосъдни инстанции, стотици часове правосъдни съвещания, десетки експертизи, разпити на очевидци и пледоарии мегаделото против имама от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед и 13 негови сподвижници за проповядване на религиозна ненавист и верска непоносимост, за прославяне на ислямска война и ИДИЛ би трябвало да стартира изначало. Това разпореди преди седмица тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС). Той анулира решението на Апелативен съд - Пловдив, поради процесуални нарушавания и предубедеността на прокурора. Магистратите връщат делото за ново разглеждане от различен състав на Пазарджишкия съд.
От всички 14 обвинени по делото единствено Ахмед Муса Ахмед е зад решетките. През април 2019 година Върховен касационен съд удостовери присъдата му от 1 година затвор по различен развой - така наречен имамско дело. Към това беше прибавена за дейно осъществяване и 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен период от 2004 година за проповядване на коренен ислям. Пазарджишкият имам би трябвало да излезе от пандиза в Стара Загорапрез септември, защото работел съзнателно, заяви юриста му Елвира Панкова.
Делото във Върховен касационен съд беше формирано по касационни тъжби на 12 от общо 14 подсъдими. Най-тежкото наказване - 8.5 година затвор и санкция от 9500 лева, е за Ахмед Муса, посочен от обвиняването за уредник и началник на грапата. Останалите 13 подсъдими са с ефикасни присъди от 2 до 3 година и шест месеца затвор, като и с санкции от 6000 до 7000 лева Единствената жена в процеса - Александрина Ангелова от смолянското село Старцево, беше наказана на 2 година и 6 месеца затвор - условно, с изпитателен период от 4.5 година и би трябвало да се среща с пробационен чиновник.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР