Освен зеленчуците, плодовете са най-ценният източник на хранителни вещества и

...
Освен зеленчуците, плодовете са най-ценният източник на хранителни вещества и
Коментари Харесай

3-те най-здравословни плода, които можете да отгледате в собствената си градина

Освен зеленчуците, плодовете са най-ценният източник на хранителни субстанции и фибри. Важно е освен да ядете по две порции плодове всеки ден, само че и да разнообразявате менюто си.

Страхотна концепция е да наблегнете и към по-малко известните плодове, които са водачи във връзка с наличието на биологично дейни съставки.
Тези 3 здравословни плода могат елементарно да бъдат отгледани в домашната ви градина.

Годжи бери - свойства, развъждане и грижи

 годжи бери

Повечето специалисти го считат за най-здравословния плод в света. Струва си да знаете, че годжи бери може сполучливо да се отглежда даже и в България. Нашият климат е удобен за плододаването на китайския шубрак. Растението е стабилно както на заледяване, по този начин и на суша.

Няма характерни условия към почвата, храстът вирее и на по-бедна почва. Цъфти през август и септември, а плодовете му се появяват в края на октомври. От двугодишен шубрак могат да се съберат до 2 кг зрели годжи берита. Внимавайте, тъй като неузрелите са токсични за здравето.

Годжи бери може да защищити от слепота

Малките, червени, продълговати плодчета годжи бери са доста деликатни. За да не ги повредите, най-добре е да ги откъснете с опашката. Вкусът им е малко сходен на алената боровинка, само че е по-малко сладостен, с осезаема кисела нотка. Най-често се продават сушени, които не без съображение ги назовават " суперплод " или " суперхрана ".

Годжи бери са източник на цели 18 аминокиселини, редица витамини от група В, витамини С, Е и голям брой минерали, в това число цинк, желязо, селен и калций. Те също са съкровищница от зеаксантин, който е от значително значение за здравето на очите.

Струва си да ги включите в ежедневното си меню, като добавите няколко към утринната си каша, десерти, салати или ястия за вечеря. Особено се предлагат за:

- възстановяване на имунитета,
- подсилване на зрителния орган,
- нормализиране на кръвното налягане и холестерола,
- възстановяване на въглехидратния метаболизъм,
- попречване на неопластични болести,
- подсилване на черния дроб, бъбреците и ставите,
- по-добро качество на съня,
- облекчение на признаците на менопаузата,
- възстановяване на либидото и половата интензивност.

Мини киви

 мини киви

Мини киви е плод, който дава плодове в умерения климат. Този плод все по-често се култивира в комерсиалните плантации, само че може да се отглежда и за персонална приложимост. Дава дребни, само че доста вкусни плодове, а самото пълзящо растение има доста привлекателни разновидности. Така може да извършва и естетическа функционалност в домашната градина. Опитоменият братовчед на кивито, наименуван мини-киви, с съображение е наименуван " суперплод ". 

Мини кивито в действителност е ягодоплоден плод и, сходно на други членове на това семейство, има малко калории и висока хранителна стойност. Включвайки мини-кивито в менюто си, ще осигурите на организма обилни дози от цели четири мощни антиоксиданта, измежду които:

- витамин С, който укрепва имунитета;
- отбрана на младостта, жизнеността и плодовитостта, витамин Е;
- скъп лутеин за здравето на очите;
- голям брой полифеноли.

Мини кивито, присъстващо в диетата, е отлична предварителна защита на болести, свързани с метода на живот, като диабет, атеросклероза, хипертония и рак.

Въпреки дребния си размер, всеки плод мини киви съдържа обилни дози фибри, които посредством стимулиране на чревната функционалност понижават запека, усъвършенстват пречистването на организма от отрови и са най-ефективната отбрана против развиването на рак на дебелото черво.

Американска боровинка - развъждане, здравословни свойства

 боровинка

Третият плод е американската боровинка - един от най-обичаните и известни от всички. Все повече българи я засаждат в градините на дома си. Храстите им дават най-хубавите плодове на слънчеви, тихи места и във влажна и кисела почва. За да поддържате влагата в субстрата, си коства да мулчирате, за предпочитане благодарение на борова кора, която има подкисляващи свойства. През сезона кората оказва помощ да се резервира влагата, а през зимата защищава плитката коренова система на растението от заледяване.

С какво да наторим американската боровинка след плододаване?

Струва си да се грижите за боровинковите шубраци, тъй като плодовете им са доста потребни за здравето. Те са богати на антоцианини - багрила, които имат най-силен антиоксидантен капацитет. Боровинките също са съкровищница от пектини (вид фибри), витамини с антиоксидантни свойства (А и С), редица витамини от група В и голям брой минерали.

Сред многото изгоди за здравето от включването на боровинки във вашата диета би трябвало да се спомене следното:

- усъвършенстват паметта и други когнитивни качества (мислене, концентрация);
- защищават от развиване на хипертония и се предлагат като спомагателно средство при нейното лечение;
- като се борят със свободните радикали, те защищават от голям брой цивилизационни заболявания, в това число рак;
- укрепват органа на зрението;
- с помощта на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, те имат удобен резултат върху действието на храносмилателния тракт;
- постоянният им банкет може да защищити от цироза на черния дроб.

 https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fpubads.g.doubleclick.net%2Fgampad%2Fclk%3Fid%3D6067808301%26iu%3D%252F26641721%252Fwoman.bg_click_tracker%26fbclid%3DIwAR2dOT-XtrDOFMXySuJ_f-l_XnhjpUXrXfH1F2B53XgNjvQC9WwAS6KKBnU&h=AT0YsHjpEUwf5ADlSZRPXiFooDHuyYVutx65vYB4I4zJBfuVQ-_9JrVb7m5_neh0zgUQvNp5jnE8i7C9LiIwn87TyRoqA4T1XwL8BX4qwfeBSv8SB096CK1hi6GhLp92_UbUEA

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР