Освен отточни тръби под пясъка на плажната ивица природното бедствие,

...
Освен отточни тръби под пясъка на плажната ивица природното бедствие,
Коментари Харесай

Потопът в Царево разкри османски зидове

Освен отточни тръби под пясъка на плажната линия естественото злополучие, което сполетя Царево, разкри значима археологическа находка.

След потопа, при започване на дребния плаж „ Василико “ водата оголи старинни каменни зидове под пясъка. Местни поданици алармират на стопанина на плажа, който пък уведомил институциите, оповестява Българска национална телевизия.

Оттук нататък способените управляващи и органи да кажат дали ще го съхраним, по какъв начин ще го поддържаме и какво ще се случи това нещо. Явно стихията в този момент ни отваря това нещо да го забележим и да разберем в реалност какво е било “, разяснява Иван Вълчев, наемател на плажа.

Опит да отговорят на този въпрос дават от Регионалния исторически музей в Бургас.

„ Най-вероятно е от късния османски интервал. Става въпрос най-вероятно за административна постройка, обвързвана с пристанището на „ Василико “. При разкопките ми през 2012 година се откри малко по-нагоре един оловен османски митнически щемпел “,
сподели доцент доктор Милен Николов, шеф на РИМ-Бургас.
Предполага се, че на по-късен стадий постройката е била употребена за други цели. Последните сведения за нея от локални поданици датират от 1935-1936 година.

„ Майка ми е жива. На 93 години е. И я питах тази заран дали си спомня тук да е имало някаква друга сграда, с изключение на къщата на дядо Стамат. Навремето турците са изнасяли кюмюр за Истанбул. Долу продаваха бонбони, даже си спомня какви бонбони си е купувала като малко дете„, сподели Иван Арнаудов, гражданин на Царево.
Къщата била заливана няколко пъти от бурното море
и по този начин откакто останала необитаема, евентуално е покрита от пясъците. Според археолозите е най-добре още веднъж да се зарие с пясък, с цел да се запази, а един ден да се направи по обширно прочуване на региона.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР