Освен изгодни сделки Черният петък носи и много рисковеОнлайн пазаруването

...
Освен изгодни сделки Черният петък носи и много рисковеОнлайн пазаруването
Коментари Харесай

Black Friday – как да пазаруваме безопасно

Освен преференциални покупко-продажби Черният петък носи и доста опасности

Онлайн извършването на покупки в Черния петък е вълнуващо прекарване, което обаче не трябва да ни прави безразсъдни – измамниците също желаят нашите пари
(снимка: CCO Public Domain)

„ Черният петък ” (Black Friday), който по традиция е в края на ноември, притегля голям брой купувачи в онлайн и физическите магазини, които желаят да се възползват от примамливите отстъпки за най-различни артикули. Такива фактически има, само че наред с това са налице и съществени опасности от измами при онлайн извършването на покупки.

Въпреки че множеството търговци ръководят законен бизнес и употребяват Черния петък за разпространение на бизнеса си и повишение на оборотите, не са малко случаите, когато купувачите жертват своята сигурност, поради хипотетична преференциална договорка с измамници.

Как да пазарувате несъмнено по време на Black Friday? Ето няколко правила, към които можете да се придържате, с цел да не станете жертва на мошеници по време на най-голямото шопинг събитие през годината.

Пазарувайте от познати уеб сайтове

На пазара има наложени и добре разпознати онлайн магазини, с дълга история и построено добро име. Такива сигурно са огромните онлайн магазини, известни по целия свят, само че също по този начин и локалните търговци, които имат одобрен бранд и се употребяват с доверието на купувачите. Във всички случаи извършването на покупки от прочут онлайн магазин може да се смята за безусловно безвредно и несъмнено.

Бъдете нащрек, в случай че уеб сайтът не ви е прочут

Ако сте харесали оферта от чужд уеб страница, бъдете деликатни. Дизайнът на уеб страницата приказва доста за търговеца. Повечето надеждни уеб сайтове вършат инвентара си елементарен за разглеждане, с висококачествени фотоси и описания на продуктите. Избягвайте всичко, което наподобява непрофесионално, има прекалено много реклами и изскачащи прозорци или е прекомерно надалеч от естествената конструкция на един онлайн магазин.

Избягвайте некриптирани връзки

Най-уязвимата точка при онлайн покупките е пазарската количка, която е обект на офанзиви от измамниците. Уверете се, че процесът на поръчка е криптиран, което би трябвало да е ясно маркирано на самия уеб страница (обикновено с катинар). Добре криптираната количка също по този начин би трябвало да задейства дребен катанец до URL адреса на уеб страницата в браузъра. Ако се съмнявате, постоянно проверявайте два пъти URL лентата – „ https ” връзките са сигурни.

Не разкривайте ненужна персонална информация

Споделянето на име и адрес в процеса на онлайн заплащане е обикновено условие, само че не предоставяйте нищо повече от това. Фишинг измамите са ориентирани към купувачите в Черния петък, като постоянно имитират уеб адреса на огромните търговци на дребно и изискват спомагателна информация по е-поща. Никога не отговаряйте и в никакъв случай не кликвайте върху хипервръзки. Банковите данни и персоналната информация не би трябвало да се „ удостоверяват ” в незащитена среда като електронната поща.

Ползвайте комплицирани пароли и ги променяйте постоянно

Простите пароли могат да бъдат хакнати за секунди. Неслучайно уебсайтовете се пробват да ви оказват помощ, когато желаят паролата да съдържа дребна писмен знак, основна писмен знак, специфичен знак и цифра. Не забравяйте, че паролите пазят вашата дискретност, покупки и джоба ви, в последна сметка. Поддържайте комплицирани пароли и използвайте разнообразни пароли за другите уеб сайтове, в случай че не желаете хакерите да влязат във вашия PayPal акаунт, откакто са откраднали паролата ви от друго място.

Пазарувайте от мобилни устройства единствено в сигурни мрежи

Пазаруването от мобилни устройства, въпреки и комфортно, слага доста нови провокации за сигурността в Черния петък. Измамите включват съкратени URL адреси в обществените медии или хакване в обществени мрежи с безвъзмезден Wi-Fi. Ето за какво е целесъобразно да пазарувате от мобилните си устройства вкъщи или през друга мрежа, предпазена с ключова дума, като проверявате два пъти URL адресите и документите за сигурност.

Четете отзивите за продуктите

Освен че дава скъпа информация за артикули, интернет може да е източник на подвеждаща информация за уеб сайтове и артикули. Измамниците постоянно разчитат на подправени мнения за продуктите и търговците. Имайте поради, че една-единствена петзвездна оценка за даден артикул е по-ненадеждна, в сравнение с десетки четиризвездни.

Проверете изискванията

Ако сте разкрили търговец на дребно със страхотна, неустоима оферта, поинтересувайте се от изискванията на обслужване. Убедете се в прозрачността на неговия бизнес, проверете методите за доставка на покупката и изискванията за възобновяване на сумата, в случай че нещо не е наред.

Обадете се на потребителския отдел

Макар че от ден на ден поддържаме връзка с търговците онлайн, посредством софтуерни логаритми, диалогът с отдела за обслужване на клиенти може да бъде най-лесният метод да се предпазите от машинация. Всичко – от бързи въпроси до проблеми – може да бъде изяснено с позвъняване. Една надеждна компания би трябвало да бъде в положение да облекчи всевъзможни паники на клиентите за минути. Отпаднала линия или телефон без отговор евентуално ще направи противоположното. Доброто обслужване е знак за безвредно извършване на покупки.

Настройте вести от платежните си карти

Дори и единствено за интервала на празничното извършване на покупки, би трябвало да настроите вести за покупки посредством вашите платежни карти. Обикновено получавате текстови известия и имейли, когато се правят покупки над избрана сума. Можете да зададете по-ниски ограничавания, в случай че се притеснявате за сигурността на сметките си. Определянето на оптимални суми на месечните разноски също ще ви защищити от по-агресивни измами.

Не губете здравия си разсъдък

Може да се натъкнете на предложения за невероятни артикули на невероятни цени. Но разсъдъкът би трябвало да ви подскаже, че няма по какъв начин да намерите нов iPhone XS за 100 $, защото някой ще загуби доста пари от сходна продажба. Така, че мислете, преди да се впуснете в неразумна шопинг случка.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР