Освен екоминистъра Нено Димов, други задържани няма. По-рано са били

...
Освен екоминистъра Нено Димов, други задържани няма. По-рано са били
Коментари Харесай

Спецакция заради водната криза в Перник

Освен екоминистъра Нено Димов, други арестувани няма. По-рано са били арестувани някогашната регионална шефка на Перник Ирена Соколова и шефът на " ВиК " -дружеството Иван Витанов, само че откакто са разпитани като очевидци, са освободени. Според информация на " По света и у нас " като очевидец е била разпитана и някогашната кметица на Перник Вяра Церовска.
На този стадий проверяващите откриват кой тъкмо не е извършил отговорностите си и с бездействието си не е предотвратил водната рецесия в миньорския град.

Акцията в Перник е почнала още в пет сутринта, когато следователи и антимафиоти влизат в дома на отстранения началник на " ВиК " -дружеството Иван Витанов, който на следващия ден официално би трябвало да бъде освободен от поста. Според наши източници от жилището са конфискувани документи, в това число и ежедневни отчети за притока в язовир " Студена " и количествата, които се подават към клиентите. Открита e и преписка с промишлените консуматори на сдружението.

Иван Гешев, основен прокурор: Разследване за закононарушения, касаещи, с цел да ме схванат жителите, водната рецесия в град Перник. Делото е под наблюдаване на Специализираната прокуратура. Действията се организират от следователи от Специализираната прокуратура, взаимно с Антикорупционната комисия, с ДАНС и с Министерство на вътрешните работи.
На разпит в постройката на Националното разследване дойде и назначеният преди месец пълномощник на " ВиК " Перник Камен Каменов, той е бил и шеф преди Витанов да поеме сдружението.

 Нено Димов е арестуван за 24 часа Нено Димов е арестуван за 24 часа
Министърът на околната среда Нено Димов е арестуван за 24 часа.Това удостовери за "По света и у нас " представителят на основния прокурор Сийка Милева. Ненов...

Според направени към този момент експертизи, равнището на язовира е спаднало сериозно през лятото на 2019 година Именно тогава е трябвало да се спре подаването на вода за промишлени потребности и по този начин да се избегне рецесията.
Иван Гешев: Не са подхванати нужните дейности за попречване на това, което виждате, тази покруса с водата в Перник.
Друга линия на следствието е обвързвана с открити работещи уреди за отклонение на обилни количества вода. Търсят се доказателства и за нерегламентирано източване на " Студена ".
Иван Гешев, основен прокурор: Проверяват се и тези неща. Това са част от предмета на следствие. Ще го оповестя, макар че не е все още не съставлява интерес. Понеже циркулира в медиите - ревизира се в това число и ремонтът на язовирната стена. Към момента няма някакви данни за нарушавания и за закононарушения, само че това също е обект на инспекция.
Кризата с водата в Перник е причина да се ревизира активността на всички " ВиК " -дружества в страната.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Разпоредена е инспекция по всички регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи взаимно с ДАНС - надлежно всеки в границите на неговата подготвеност да правим един мониторинг. Там, където имаме данни за закононарушение, ще бъде докладвано на способената прокуратура.
Разследването на аргументите за водната рецесия в Перник стартира в Районната и Окръжната прокуратура на Перник още преди месец и половина. Събраните доказателства бяха изпратени на Специализираната прокуратура, която ги сплоти в едно общо досъдебно произвеждане.

Очаква се на следващия ден от прокуратурата да разгласят дали, на кого и какви обвинявания ще бъдат повдигнати на този стадий. Разследването ще продължи и по изясняване на данните за източване на язовир " Студена ", както и за нерегламентираното подаване на вода към странични консуматори. Ако се съберат доказателства, ще станем очевидци на още арести и покачване на обвинявания.
 Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС влязоха във ВиК и регионалната администрация в Перник Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС влязоха във ВиК и регионалната администрация в Перник
Прокуратурата, ГДБОП и ДАНС организират акция в Перник и в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На двете места се събират доказателства за...
Още по тематиката Водната рецесия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР