“Островът в Пазарджик отдавна фигурираше в списъка с местата, които

...
“Островът в Пазарджик отдавна фигурираше в списъка с местата, които
Коментари Харесай

“Островът” – скритата перла в сърцето на Пазарджик

“Островът ” в Пазарджик от дълго време фигурираше в листата с местата, които желая да посетя. Радвам се, че най-накрая успяхме да изпълним това малко фамилно странствуване – освен тъй като прекарахме прелестен неделен ден там, а и тъй като към този момент мога да ви го препоръчам персонално, от първа ръка, като отлично място за превозване на почивните дни, измежду природата и със фамилията.

И по този начин, паркът “Остров Свобода ” се намира на остров на река Марица и в това се крие едно от очарованията му. Местоположението е насаме и скътано, изолирано от шума на града и надалеч от сивите цветове на постройките. Още с влизането усещане ни направиха три неща – просторът, зеленината и чистотата. Зелените площи са многочислени, огромни и сносно поддържани, както и алеите и детските площадки. Фонтаните и изкуствените езерца придават в допълнение обаяние.Целият парк е обкръжен от дълга скамейка, която е непрекъсната. Оказа се, че това е най-дългата скамейка в света и е вписана в книгата с върховете на Гинес.Това обаче надалеч не е всичко, с което “Островът ” ни завоюва. Бяхме прелестно сюрпризирани от откритата галерия на авторски статуи и пластики, които вършат мястото забавно и за различен тип аудитория с изключение на фамилии с деца. Спортните натури също има с какво да бъдат изкушени, защото мястото разполага с колодрум, стадиони, рампа за скейтборд, водни колела и още няколко типа атракции за модерния градски човек. И нещо любопитно: целият парк е обкръжен от дълга скамейка, която е непрекъсната. Оказа се, че това е най-дългата скамейка в света и е вписана в книгата с върховете на Гинес.

Хубавите изненади не свършиха дотук. В началото на разходката попаднахме на чудна поляна, където нашите малчугани имаха близка среща със своите обичани детски герои. Шарени и усмихнати, скулптурите на Пепеляшка, Червената шапчица, Малкият принц и Пипи Дългото Чорапче срещаха впечатлените погледи на дребни и огромни.Разбира се, нямахме самообладание да стигнем до зоокъта – главната причина за нашето странствуване. На входа ни посрещна най-голямата атракция, сибирският тигър, който таман се наслаждаваше на своята неделна сиеста, неглижирайки тълпата, която се беше струпала пред покоите му. Понеже към момента вардя добър спомен за клетките на жителите на зоологическата градина в Пловдив, наподобяващи кибритени кутийки, мога отговорно да кажа, че в пазарджишкия зоокът животните явно се радват на надалеч по-добри условия. Пространствата са доста по-големи, по-поддържани и по-добре пригодени към естествената среда на животните, доколкото е допустимо. Разнообразието на типовете също не е по никакъв начин непретенциозно. От представителите на бозайниците тук ще видите чакал, лисица, лама, сърни, елени, кози, маймуни, нутрии, доста други дребни животинки, както и суриката, прочут на деца и възрастни като Тимон от кино лентата “Цар Лъв ”. От пернатите усещане вършат скалният орел, както и разнообразни типове фазани, пауни, токачки, гъски, патици и така нататък Няма потребност да споделям, че това беше най-вълнуващият миг за децата, още повече това беше първото им посещаване в зоопарк.

Дойде време за обяд. Хубавата вест е, че е помислено и за това. “Островът ” разполага с няколко непретенциозни заведения, където бихте могли да пийнете и хапнете. Ние предпочетохме ресторанта, който се намира в края на парка и е ситуиран директно до изкуствено езеро, предлагайки прелестна панорама като бонус към приятната конюнктура, разнообразното меню и доста приличното качество и цени на храната.

Внезапният и изобилен септемврийски дъжд ни попречи да продължим неделната си разходка, само че държа да знаете, че “Островът ” крие още няколко забавни кътчета, които не успяхме да посетим. Какви са те, ще ви опиша идващия път, когато отида там, тъй като идващ път ще има. Препоръчвам го и на вас – от сърце и с две ръце!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР