Остров Бали предлага толкова много неща за изследване. Островът е

...
Остров Бали предлага толкова много неща за изследване. Островът е
Коментари Харесай

6 странни ритуала, практикувани остров Бали

Остров Бали предлага толкоз доста неща за проучване. Островът е мощно обвързван с хиндуизма, природата, жертвоприношенията като Кананг Сари и свещените ритуали. Факт е, че неповторимата балийска просвета и обичаи имат своя лична функционалност, хубост и свещена история, които стоят зад тях. Част от тях биват разкрити от Ubudvillasrental. Нека ги разгледаме:

Балийската просвета и обичаи се предава от епохи и се съхраняват и в наши дни. Балийците имат вяра, че в случай че традициите не се извършват, ще се случат неприятни неща. Уникално е, че балийската просвета и обичаи са разнообразни във всеки район, даже във всяко село. Така че за някои обичаи ще ги откриете единствено на несъмнено място. Ще бъдете късметлии, в случай че видите някоя от тези балийски култури и обичаи, когато сте на посещаване там.

1. Нгедеблаг - балийският Хелоуин

Да имитираш обичаните си герои на Хелоуин може да бъде вълнуващо. Хората по целия свят посрещат с наслада Хелоуин - един от обичаните си дни. Така е и с балийския Хелоуин, прочут като Ngedeblag . Нгедеблаг е традиция, която има за цел да защищити и отбрани селото от неприятен шанс, крах и заболявания. Това е балийският метод да се предпазят Bhuana Agung (природата) и Bhuana Alit (хората). Нгедеблаг се отбелязва всяка година, навръх прехода сред петия и шестия месец от балийския календар. Това е временен интервал в Бали, в който заболяванията могат да се разпространят елементарно дружно с неприятното време.

Хората, които вземат участие в тази традиция, са от деца до възрастни. Те изрисуват лицата си със страшни или даже смешни лица. Хората обикалят селото, носейки палмови листа, обичайни музикални принадлежности или даже домашен уреди, с цел да издават звуци. 

Of all the islands of Nusantara, Bali has preserved its ancient traditions the most.
— ꯃꯥꯀꯨ (@porbotialora)
Процесията на тази традиция стартира по обяд, в 12 часа. В началото на шествията хората се молят дружно и получават поръсване със светена вода. Можете да откриете този балийски Хелоуин единствено в село Кеманух, регентство Джаняр, Бали. 

2. Нгеребег

Другата балийска традиция, която е сходна на Нгедеблаг, е Нгеребег в село Тегаланг, регентство Джаняр, Бали. При нея присъединяване взимат стотици деца и някои възрастни. Те изрисуват лицата и телата си в заплашителен тип, цветни, облечени в долната част и голи в горната. При този бит се носят млади кокосови дръжки, палмови листа, свещени флагове, пенджор и др. 

Хората в Тегалаланг имат вяра, че традицията на Нгеребег може да обезврежда отрицателните страсти и неприятния шанс към село Тегалаланг. Ако не извършват традицията, считат, че ще се случат неприятни неща. Както и Нгедеблаг, Нгеребег се организира по обяд и стартира с обща молитва, взаимно ястие на име Мегибунг, а по-късно се обикаля село Тегаланг. Нгеребег се организира на всеки 210 дни, тъкмо един ден преди рождения ден на храма Дуур Бингин.

3. Мепид - вървене на опашка

Другата неповторима балийска традиция, която, несъмнено, ще откриете единствено в Бали, е Мепид. Мепид произлиза от думата " peed " и значи вървене в линия . Обикновено участниците в Mepeed са дами, които носят Гебоган на главите си. Гебоганът съставлява висока аранжировка от плодове, цветя, обичайни сладкиши и някои орнаменти, направени от млади кокосови листа. Средната височина на гебогана е 1 метър и се подрежда върху поднос, наименуван Дуланг.

Мепид се организира един път на всеки 210 дни, нормално на Пиодалан на всеки храм в Бали. Пиодаланът на всеки храм в Бали не е едновременно. Ето за какво във всеки район на Бали Мепид се организира по друго време, с цел да се изрази благодарността на хората към Всемогъщия Бог - традиция, която продължава от потомство на потомство. Сега тя е част от балийското културно завещание.

В Сукавати, регентство Джаняр, организират Мепид малко по-различно от другите места. Участниците в Мепид са освен дами, само че и всички - от деца до възрастни хора. Мейпед продължава четири дни, като всеки ден в него вземат участие стотици хора, които се подреждат на опашка. Освен това те не носят Гебоган на главата си.

Such a beautiful view of the customs, religion and traditions that still exist on the island of Bali from generation to generation
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР