Остро възразявам срещу това, че докладът за дейността на Антикорупционната

...
Остро възразявам срещу това, че докладът за дейността на Антикорупционната
Коментари Харесай

И без в БСП в парламента се стигна до спор за дейността на КПКОНПИ

Остро правя възражение против това, че отчетът за активността на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е разпределен в Комисията по нравственос, а не в правната комисия . Така ръководителят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов разбуни духовете в пленарна зала при гледането в пленарна зала на отчета за активността на КПКОНПИ, който не беше гласуван в последна сметка, тъй като свърши работното време на депутатуте и те го оставиха за на следващия ден, 14 март. Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев обаче особено благодари на етичната комисия .
През предходната година в цели 34 законопроекта, гласувани в Народното събрание, КПКОНПИ е направила 101 бележки и 127 оферти по отношение на съществуването на корупционен риск. Приети са 57 оферти в 15 законопроекта. Това сочи статистиката в отчета за активността на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).
По отношение на статистиката, стана ясно, че Антикорупционната комисия е наложила санкции и наказания по наказателни постановления за малко над 105 хиляди лв.. В съда са почетени искове за нелегално добито имущество за малко над 826 хиляди лв., като ръководителят на КПКОНПИ изрази удовлетворение, че имало " гражданска конфискация " т.е. неподвластна на съда и благодари на правната комисия на Народното събрание за бързата реакция да разреши това. Георгиев сподели и, че имало над 700 заявления с несъответствия на лица, заемащи обществени длъжности – в това число депутати, министри, кметове, които в този момент щели да бъдат търсени да си отстранят пропуските в декларациите. Имало и " доста смущаващи неща " , добави ръководителят на КПКОНПИ, без да влиза повече в разяснения.
Оказва се обаче, че в териториалните звена на Антикорупционната комисия най-често идвали уведомления за закононарушения, свързани с опиати, а чак на второ място са уведомленията за проведена незаконна група, а под 7% са уведомленията за закононарушения срещу финансовата и данъчната система.
Като по-конкретни сполучливи измерения на работата на КПКОНПИ бяха посочени случаите " Иванчева и Петрова ", този с кмета на Септември Марин Рачев, като при него КПКОНПИ откри спор на ползи чак като към този момент имаше дело в съда, и арестите в ДАБЧ. При последния случай беше задържан шефът на организацията Петър Харалампиев. Нито един от тези случаи към момента не е намерил дефинитивна развръзка в съда, само че Пламен Георгиев посочи, че щом прокуратурата ги е поела и трансформирала в правосъдно дело, значи КПКОНПИ си е свършила работата и в този момент държавното обвиняване би трябвало да го стори в съда.
За още знакови случаи, където изпъкнала работата на КПКОНПИ, приказва някогашният кмет на Пловдив и настоящ народен представител от ГЕРБ Спас Гърневски. Той акцентира на особено на случая " Баневи " и по какъв начин Николай Банев бил подставено лице на полковници от Държавна сигурност, употребявайки историята като образец каква е отговорността на Българска социалистическа партия. " Изброихме известните олигарси – всички видяхте алено ", заключи Гърневски, като не пропусна да каже, че не всички олигарси били неприятни хора, само че всички били от комунистическата номенклатура и трябвало да се ревизира, тъй като " в случай че се върне една трета от това, което е разграбено, пенсиите ще бъдат три пъти по-високи, дружно със заплатите ".
Превенция
В отчета се натъртва и на активността на КПКОНПИ във връзка с предварителната защита на корупция – да вземем за пример " основаването на компетентност във висшето обучение за противопоставяне на корупцията " (в УННС има магистърска компетентност " Противодействие на корупцията " ), " разширение на обсега на антикорупционното обучение в началните и междинните учебни заведения като детайл от гражданското обучение " и " образуване на просвета на назадничавост към корупционно държание от най-ранна детска възраст ". Точно в тази връзка, когато беше оповестено желанието на КПКОНПИ да се бори с корупцията още от ранна детска възраст и даже Пламен Георгиев реализира единодушие с кмета на Перник пилотно това да се случи в детските градини в града, се появиха куп насмешки по какъв начин ще се случи това. Например децата да пеят: " Хей, ръчички, хей ги две, да държат парички е най-добре, само че да са изкарани с труд и пот, левове от корупция - не е гот ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР