Остро осъждам палежа на сградата на културния център на бългаската

...
Остро осъждам палежа на сградата на културния център на бългаската
Коментари Харесай

Пендаровски: Остро осъждам палежа на българския културен център

" Остро съдя палежа на постройката на културния център на бългаската общественост в Битоля. Подобни действия са провокация и не водят в посока на възстановяване на връзките с България. "

Това съобщи през днешния ден във фейсбук северномакедонският президент Стево Пендаровски във връзка на новината, че новооткритият център " Иван Михайлов " в Битоля осъмна с подпалена врата. Политикът прикани управляващите в страната да създадат всичко допустимо за бързо разследдване и да вземат " всички нужни ограничения, да открият и глобяват причинителите. "

Към Битоля сега пътува персонално българският външен министър Теодора Генчовска. Очаква се тя да се срещне със своя сътрудник Буяр Османи. Вече е ясно, че локалната прокуратура е почнала следствие на закононарушението, което по предварителни данни е станало към 5 ч. тази заран.

Подпалването на Културния център е следващата провокация и част от масираната антибългарска акция, която стартира незабавно след откриването на клуба, написа във Facebook вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя и министър председателят Кирил Петков участваха на откриването на центъра на 17 април.

Преди месец представителите на българските институции заявиха при откриването на клуба, че единствената му функционалност е опазване на българската просвета и еднаквост измежду българите в Северна Македония, напомня вицепрезидентът. Тя акцентира, че единствено бързите дейности на способените институции в къси периоди, които да разкрият причинителите, ще потвърдят, че в западната ни съседката се съблюдават правата на българите, по този начин както на всички останали националности.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР