Остри негативни реакции последваха обявеното от МОН намерение да свие

...
Остри негативни реакции последваха обявеното от МОН намерение да свие
Коментари Харесай

МАСОВО НЕДОВОЛСТВО от идеята на МОН децата да ходят на училище и през юли

Остри отрицателни реакции последваха оповестеното от МОН желание да свие лятната почивка на учениците със седмица и да ги задължи да вървят на учебно заведение и през месец юли.

Според плана от идната образователна година гимназистите от VIII до XI клас ще учат до 6 юли. Досега най-късно завършващите приключваха на 30 юни. Новият график планува още дванадесетокласниците да приключват на 16 май, учениците от първи до четвърти клас в това число - на 7 юни, тези от V до VII - на 22 юни.

Свиването на лятната почивка е за сметка на увеличение на коледната почивка и прибавянето на дни към останалите ваканции през годината.

"За това има редица причини. Дългата лятна почивка е причина децата да не помнят материала. Учениците от уязвимите групи натрупват изоставания и дългото отделяне от просветителната среда е причина за тяхното отпадане. През зимата имаме обстановки с грипни ваканции, с неспособност да се пътува за учебно заведение от едно обитаемо място в друго. По-студено е, по-големи са разноските за отопление ", разяснява нощес министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.

Категорични, че решението не е положително родители и учители заляха обществените мрежи с гневни мнения - през юни и юли в България е прекомерно горещо, с цел да се учи, градусите всекидневно са над 30, написа майка. Много по-разумно е да вземем за пример годината да стартира на 1-ви, а не на 15 септември и по този начин да се реализира търсеният резултат.

Някои даже припомнят на "дамите и господата от климатизираните кабинети да не не помнят, че в българските учебни заведения климатици няма ".

"А с цел да схванат защо иде тирада, ги поканвам да ни гостуват след 15.06., само че да седят в часовете и да преподават или да учат - каквото те пожелаят. Да правят умствена активност, когато едничката им мисъл ще бъде: "Няма ли отнякъде да полъхне ветрец? ", написа учителка.

Други оферти са МОН да даде гратис климатици и да заплати сметката за тока.

Тревога провокира още един детайл от плана - датите за оценяване на цифровите компетентности след X клас (18-22 юни 2018 г.). Те попадат тъкмо в интервала на правене на дипломите на зрелостниците, с което са ангажирани учителите по осведомителни технологии. Получава се голяма свръхнатовареност, граничеща с неспособност, тревожи се учителка.

"От толкоз доста "съпътстващи действия " от време на време не помня, че в действителност съм преподавател... ", написа тя.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР