Остават едва няколко седмици до планираното изстрелване на автоматичната междупланетна

...
Остават едва няколко седмици до планираното изстрелване на автоматичната междупланетна
Коментари Харесай

Делят ни броени седмици до изстрелването на следващата спускаема мисия към Марс

Остават едвам няколко седмици до плануваното изстрелване на автоматизираната междупланетна станция “ИнСайт ” към Марс. Стартовият прозорец се отваря на 5-ти май и ще продължи до 8-ми юни. Ако изстрелването бъде извършено на 5-ти май, най-ранната допустима дата, то ще е в часовия период сред 14:05 и 16:05 ч. българско време. 

Ракетата-носител, която ще изведе “ИнСайт ” на път към Червената планета, е “Атлас 5 ” с ускорителен блок “Центавър ”. Полетът ще бъде извършен от космодрума Ванденберг в Калифорния. Това е първата междупланетна задача от Ванденберг, което значи, че милиони поданици в западната част на Съединени американски щати ще имат за пръв път опция да следят със личните си очи изстрелване на ракета в междупланетното пространство.

А пък всички останали ще имаме опция да гледаме старта онлайн през интернет по НАСА ТВ.

“Атлас ” е една от най-надеждните ракети-носители на Съединени американски щати и от нейния дебют през 2002 година до ден сегашен не е претърпяла нито един неуспех. Минута и осемнадесет секунди след началото на полета ракетата ще премине звуковата преграда. Две минути и 36 секунди по-късно първата степен ще се изключи, а след още шест секунди ще се раздели ускорителният блок “Центавър ” със самия “ИнСайт ”. Първичната 185-километрова паркираща орбита ще бъде реализирана 13 минути и 16 секунди след началото на полета. В взаимозависимост от точния час на изстрелването “Центавър ” с “ИнСайт ” ще останат в тази паркираща орбита сред 59 и 66 минути, след което “Центавър ” ще направи финален подтик за изпращането на автоматизираната станция на вярната траектория към Марс.

Независимо дали изстрелването ще е на 5-ти май или на най-късната допустима дата 8-ми юни, кацането ще е реалност на 26-ти ноември в към 23:00 ч. българско време. “ИнСайт ” ще би трябвало да извърши меко втурване в региона на равнината Елизиум. Мисията ще учи вътрешната конструкция на Марс и получените данни могат да разкрият тайните на най-ранната еволюция на Слънчевата система и възникването на Земята и Луната. 

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР