Остават броени дни до най-голямото и бляскаво събитието в спортния

...
Остават броени дни до най-голямото и бляскаво събитието в спортния
Коментари Харесай

Нов триумф за легендарния тандем Брейди - Беличек или орлите най-сетне ще полетят към титлата?

Остават броени дни до най-голямото и блестящо събитието в спортния живот на Съединени американски щати - финалът на Наицоналната футболна лига. В неделя, 4 февруари, за купата от Супербоул LII (52) ще спорят първенецът на Американската футболна конференция Ню Инглънд Пейтриътс и най-хубавият отбор в Националната футболна конференция - Филаделфия Ийгълс. " Патриотите ", водени от именития си куотърбек Том Брейди, ще опитат да завоюват трофея " Винс Ломбарди " за втори следващ сезон, откакто преди година на Супербоул LI надиграха Атланта с 34-28 точки след продължение.

Именно Ню Ингънд е последният състав, защитил сполучливо купата си в НФЛ. Това се случи през 2005 година, когато противник в решителния дуел отново бе Филаделфия (24-21). От сблъсъкa им преди 13 години, в двата тима са оцеляли единствено двама герои - единият е Брейди, а другият е треньорът на " патриотите " Бил Беличек. Точно те двамата са главната движеща мощ, посредством която отборът от Бостън стигна до пет триумфа на Супербоул от 2002 година насам.



В същото време, въпреки и един от най-популярните отбори от лигата по целия свят, Филаделфия към момента преследва първа купа от НФЛ. Освен финала през 2005 година, " орлите " имат още една поява на Супербоул от далечната 1981, когато се оказват от губещата страна в срещата с Оукланд. През този сезон треньорът Дъг Пидърсън и неговите играчи впечатлиха и даже изненадаха със своите мощни изяви, завършвайки постоянния сезон с 13 победи и 3 загуби - същия актив, като този на Ню Инглънд, Минесота и Питсбърг. Мнозина чакаха " орлите " да се провалят, откакто при започване на декември титулярният куотърбек Карсън Венц получи травма, слагаща завършек на сезона му, само че заместникът Ник Фоулс се постара неналичието на сътрудника му да не се усети въобще. Фолс изведе отбора до 3 победи в оставащите 4 мача от постоянния сезон.



Като подложен под номер 1 в НФК, Филаделфия започва от втория кръг на плейофите, разбивайки фантазиите на Атланта за втора поредна поява на Супербоул с 15-10. А борбата за шампионската купа на конференцията се оказа надалеч по-лесна за " орлите ", които размазаха Минесота с 38-7. Фоулс изигра един от най-силните мачове в своята кариера, като бе прецизен при 26 от своите 33 подавания за общо три тъчдауна и 353 ярда. А неговите съотборници за следващ път бяха безкомпромисни във фаза отбрана, като точно тази част от играта, както постоянно, се чака да има основно значение и за крайния излаз на идния Супербоул.



Напълно предстоящо и разумно, букмейкъри и експерти дефинират Ню Инглънд за любимец, както бе и още преди началото на сезона. За 16-и път в 18 сезона под управлението на Беличек " патриотите " приключиха постоянния сезон с двуцифрен брой триумфи (13), осигурявайки си първо място в АФК. С 6307 извоювани ярда нападението на тима се подреди преди всичко в лигата по този индикатор, както и на второ по маркирани точки с 458. Вече 40-годишният Брейди, който едвам на 24 завоюва първия си Супербоул, пък бе водач на своята позиция с 4577 ярда, 32 тъчдауна и единствено 8 пресечени подавания. Макар да разреши на противниците си да създадат 5856 ярда при своите набези (29-о място в лигата), Ню Инглънд позволи единствено 296 точки (5-а позиция).

В плейофите играчите на Беличек надиграха поредно " титаните " от Тенеси с 35-14 и сензацията Джаксънвил с 24-20 в спор за купата от АФК, макар че изоставаха с 10-20 при започване на четвъртата част.



При триумф в идния конфликт с Фили, пейтриътс ще изравнят върха на Питсбърг Стийлърс от шест триумфа на Супербоул. Домакин на 52-ото издание на финала в НФЛ ще бъде " ЮС Банк Стейдиъм " в Минесота. Това ще бъде вторият Супербоул, провеждащ се в Минеаполис, след конфликта през 1992 година сред Вашингтон и Бъфало. За шести път в историята дуелът за трофея " Винс Ломбарди " се организира в така наречен " леден " град, само че атмосферните условия няма да окажат въздействие, защото близо 70-хилядното оборудване е покрито.

Ню Инглънд ще бъде алегоричен хазаин, защото в четни години това право получава точно първенецът в АФК. " Патриотите " избраха да излязат с екипа си за гостувания - бели фланелки и тъмносини долнища, които носиха и при триумфа през 2017 година. Филаделфия ще играе в обичайния си екип - тъмнозелено и бяло.



На американска територия дуелът ще бъде излъчен директно по NBC, откъдето още преди година оповестиха, че ще изискват по над 5 милиона $ за всяка 30-секундна реклама, която ще бъде излъчена по време на конфликта. По последни информации цената ще бъде близо 8 милиона. Американската певица Пинк ще изпее химна на страната преди началото на финала, а предстоящото от мнозина с по-голямо неспокойствие от самия мач музикално шоу на почивката е поверено на Джъстин Тимбърлейк.

Началният част на дуела в България е 1:30 през нощта в неделя против понеделник, до момента в който в Съединени американски щати срещата ще започва в 18:30 в неделя вечер.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР