Оставането на ГЕРБ на власт не носи само щети, най-малкото

...
Оставането на ГЕРБ на власт не носи само щети, най-малкото
Коментари Харесай

Страхил Делийски: За ГЕРБ служебен кабинет носи най-много щети


Оставането на ГЕРБ на власт не носи единствено вреди, най-малкото тъй като го няма казусът с възможния длъжностен кабинет на президента Радев – това би донесло доста повече вреди на ГЕРБ, в сравнение с оставането във властта. Това мнение изрази пред БНР политологът Страхил Делийски. Според него сме достигнали повратна точка, в която каквото и да направи, ГЕРБ няма потребен ход.

Бойко Борисов, влизайки в процедурата за привикване на Велико национално заседание, трансформира Движение за права и свободи в основен състезател, защото много огромна част от процедурата ще зависи от гласовете на Движение за права и свободи, само че би било прекомерно опростена картината и прекомерно елементарен ребусът за решение, в случай че Движение за права и свободи беше единственият фактор в българския политически развой, сподели Делийски в разбора си преди началото на новия политически сезон.

Евентуалната поддръжка на Движение за права и свободи е обвързвана с втория стадий от процедурата - по привикване на Велико народно събрание. Не съм сигурен, че това е последната безапелационна позиция на Движение за права и свободи, посочи Страхил Делийски във връзка декларираното от водача на партията Мустафа Карадайъ, че няма да застанат зад нова Конституция и привикване на Велико национално заседание.

Те не поддържат този план за Конституция, на това болшинство, което не значи, че няма да поддържат различен план, добави анализаторът.

Вкарването на политическата система в режим на конституционната процедура не беше белег за високо политическо въображение, колкото финален опит за потреблението на институционалната политика в името на властовото оцеляване, означи политологът.

Ще се върви по предварителния проект на ГЕРБ поради концепцията за печелене на политическо време и наместване на пластовете, счита Делийски.

Той открои три сфери с прекратена връзка сред тях - това са светът на формалната институционална политика, светът на протестната улица и светът на тези, които не са удовлетворени от ръководството, само че си седят у дома и вървят на работа. Големият проблем на Борисов е, че тези три паралелни свята не могат да се срещнат.

Протестът е единствено върхът на айсберга, онази забележима част, най-шумна, перформативна част на политическото неодобрение, на една доста постоянно тиха опозиция против метода на ръководство, разяснява Страхил Делийски. По думите му властта освен в лицето на ГЕРБ, а като цяло, е добре да разбере природата на това неодобрение, без значение какъв брой са всеобщи или радикални митингите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР