Остава бедствено положението в 5 общини в Благоевградска област заради

...
Остава бедствено положението в 5 общини в Благоевградска област заради
Коментари Харесай

Общини в Благоевградско остават в бедствено положение

Остава бедствено ситуацията в 5 общини в Благоевградска област поради поройните дъждове в края на предходната седмица, оповестява Българска национална телевизия.

Обстановката стартира да се възстановява, само че към момента има обитаеми места без вода. Нанесени са и огромни вреди по пътната инфраструктура.

Областният шеф на Благоевград Николай Шушков изясни, че водоподаването е най-големият проблем в региона.

Най-критична е обстановката в Община Гърмен, където река Места струти водопровода, който е прекосявал над нея. В момента е обезпечено режимово водоподаване до всички села в общината. Шушков изясни, че в избрани часове се подава вода, а ВиК екипи работят непрекъснато, с цел да се обезпечи по огромен дебит.

Той уточни, че през днешния ден с решение на Министерския съвет ще се освободи запас от питейна вода, от Държавния запас, за обитаемоте места, които имат усложнение.

Шушков увери, че няма заплаха за прекъсването на газоподаването. Вчера за няколко часа то беше спряно, защото е трябвало газопроводът да се обследва. Още нощес обаче поетапно подаването на газ е било обновено.

Това беше сериозен проблем, защото с изключение на многото семействата със газ се доставят и всички детски градини, учебни заведения, публични здания и лечебни заведения, изясни регионалният шеф.

Предстои проучване на вредите и от през днешния ден комисии по места ще обходят регионите за правене на прецизен отчет за вредите.

„ Подходът ще бъде радикално друг, а не както е било до момента - не просто някой да изиска едни пари и Министерски съвет да ги отпусне, а се желае да се оценят тези цени и едвам тогава ще се провиснал средствата - толкоз, колкото са нужни ", разясни регионалният шеф.

Той добави, че всички, които са били наранени от бедствието, могат да се извърнат към службните за обществено подкрепяне. Към момента 109 души се доставят с храна в благоевградска област.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР