Остъпката от 25 ст. за литър гориво при зареждане на

...
Остъпката от 25 ст. за литър гориво при зареждане на
Коментари Харесай

Отстъпката от 25 ст. за литър гориво приключва в края на ноември

Остъпката от 25 ст. за литър гориво при зареждане на бензиностанции ще завърши в края на ноември заради привършване на планувания бюджет за обезщетения. Това потвърди икономическият министър Никола Стоянов пред бТВ. 

Предишното държавно управление отдели при започване на юли 150 млн. лева от държавния бюджет за този тип подкрепяне, които стигнаха за четири месеца.

Според Стоянов предлагането на служебния кабинет за законови промени, с които да се изземе свръхпечалбата от компаниите в бранша с горивата, е по-добра опция за продължение на помощта, в сравнение с с пари от бюджета. " Възможно е отстъпката да е два-три пъти по-голяма от тези 25 ст., само че доста зависи от финансовите резултати на компаниите и по какъв начин тъкмо ще бъде конфискувана облагата ", сподели Стоянов.

Не е ясно по какъв начин служебният министър на стопанската система прави тези сметки за двойно и тройно по-големи отстъпки за горивата, в случай, че законопроектът, импортиран в Народното събрание от служебния кабинет, не може да донесе нужните средства от облагане на свръхпечалбите на компаниите, които се занимават с нефтопродукти, природен газ и въглища. Самото финансово министерство разгласи, че за финансовите резултати на компаниите за 2022 г. начело с " Лукойл Нефтохим "  очаква приходи от свръхпечалба от скромните 76 млн. лева

Министър Стоянов се похвали, че с помощта на договарянията, които служебният кабинет води с " Лукойл ", в този момент цените на дребно били паднали " устойчиво под 3 лв. на литър " - евентуално, имайки поради бензина. 

Той обаче не бе осведомен с идното въвеждане от Еврокомосията на търговия с квоти въглеродни излъчвания и за транспортните горива, което съществено ще ги оскъпи. От Българската петролна и газова асоциация преди дни предизвестиха, че смяната влиза в сила от края на 2025 година и ще вдигне цените на горивата със 70-80 стотинки за литър.

ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ ИЗНОСИТЕЛ НА ТОК

Служебният министър на стопанската система не чака проблеми с производството на електрическа енергия, каквито бяха изразени от разнообразни политически партии поради задължения на страната ни за понижаване на нездравословните излъчвания на въглищните централи в проекта за възобновяване и резистентност.

Напротив Стоянов очаква България да стане още по-голям експортьор на ток в идващите години. Той уточни, че има заявени големи капиталови планове за произвеждане на електричество у нас. Като образец даде немска компания, която счита да влага 1 милиарда евро във фотоволтаична централа. Всеки миг ще подпишем с този вложител меморандум, сподели Стоянов. Интерес към сходни вложения имало и от Франция и Китай.

ОРЪЖЕЙНИТЕ ЗАВОДИ С ПОРЪЧКИ ЗА 2-3 ГОДИНИ НАПРЕД

Българските оръжейни фабрики няма по какъв начин да стартират да създават продукция, с която страната ни да помогне на Украйна, изясни още служебният министър на стопанската система. Повод за коментара му стана гласуваното от Народното събрание решение за даването на военна помощ на Украйна. По думите му тази помощ ще бъде само от запасите на Министерство на защитата.

" Няма по какъв начин заводите ни да стартират да създават нещо, което пък от своя страна незабавно да почне да се изнася. Те са натоварени с други поръчки за две-три години напред, имат си периоди, които би трябвало да извършват, както и неустойки. Ще е безспорен форсмажор, в случай че Народното събрание реши те да спрат да обслужват другите контракти и да стартират работа по производството на оръжия за Украйна ", сподели Стоянов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР