Останките на първата австралийска подводница бяха намерени 103 години, след

...
Останките на първата австралийска подводница бяха намерени 103 години, след
Коментари Харесай

Откриха подводница, изчезнала през 1914 година

Останките на първата австралийска подводница бяха открити 103 години, откакто тя изчезва през Първата международна война, заяви „ Скай нюз “. HMAS AE1 изчезва край Нова Британия – остров в Папуа Нова Гвинея – в средата на месец септември 1914 година. На борда на машината има 35-членен екипаж от Австралия, Нова Зеландия и Британия.

Точната причина за потъването на подводницата остава неразбираема. Тя е първата изгубената подводница от страна на Антантата във войната. Историците не считат, че машината е потопена от противников огън. Единственият немския транспортен съд, който е в региона по време на изгубването, е дребен проучвателен подобен.

Местни риболовци от близкия остров обявиха, че са видели „ страшилище “ или „ дяволска риба “ на дъното на океана. През годините бяха извършени няколко несполучливи експедиции в търсене на подводницата. От австралийското министерство на защитата потвърдиха, че останките на HMAS AE1 са били открити.

Те са локализирани на близо 300 метра под морската повърхнина. Холандски проучвателен транспортен съд е намерил машината. Сега австралийското държавно управление прави опити да се свърже с потомци на починалите на борда.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР