Останки на две бебета динозаври са открити във вкаменелост на

...
Останки на две бебета динозаври са открити във вкаменелост на
Коментари Харесай

Две бебета динозаври, открити във вкаменелост на тиранозавър, хвърлят светлина върху начина на хранене на древните хищници

Останки на две бебета динозаври са открити във вкаменелост на тиранозавър на 75 милиона години, което хвърля нова светлина върху изменящия се метод на хранене на античните хищници, предадоха информационните организации.

Според изследване, оповестено в изданието " Сайънс адвансис ", задните крака на два дребни птицеподобни динозавъра, са открити под гръдния панер на млад горгозавър, непосредствен братовчед на тиранозавъра рекс.

Авторите на изследването настояват, че откритието демонстрира, че дребните горгозаври са се хранили с непораснали животни. По-ранни фосилни доказателства даваха съображение да се счита, че възрастните екземпляри са нападали и изяждали огромни тревопасни динозаври, които са живеели на стада.

Доктор Дарла Зеленицки, един от водещите учени в проучването, сподели пред Би Би Си, че откритието е " солидно доказателство, че тиранозаврите фрапантно са променяли метода си на хранене, когато са пораствали ".

" Сега знаем, че тези младежи (тиранозаври) са ловували дребни и млади динозаври. Тези непораснали тиранозаври евентуално не са били подготвени да се втурнат към група от динозаври с рога, чиито възрастни екземпляри са тежали хиляди килограми ", споделя тя.

Първоначално вкаменелостите са открити през 2009 година в днешната канадска провинция Албърта, само че са се намирали под канара и по тази причина проучването е лишило години.

Първоначалното изобретение е направено от чиновници на Кралския палеонтологичен музей " Тирел " в Албърта.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР