Основният въпрос беше да приемем официално съкращаване на срока от

...
Основният въпрос беше да приемем официално съкращаване на срока от
Коментари Харесай

Здравните власти с нов срок за третата ковид ваксина

" Основният въпрос беше да приемем публично редуциране на периода от шест на три месеца. В Европа има всевъзможни схеми. Изследванията демонстрират, че три месеца имат оптимален резултат ", изясни основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

" Единствено за имунизацията на " Янсен " този интервал ще бъде в границите на два месеца. Това ще важи единствено за имунизираните над 18 години ", добави той.

Ето и утвърдените от управлението на Министерството на здравеопазването рекомендации на Експертния съвещателен съвет по контрол на имунопрофилактиката:

- При лица, болни от COVID-19 след използване на първа доза от имунизациите с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се слага не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
- Преболедували от COVID-19 могат да се имунизират с цялостна имунизационна скица не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
- Бустерна доза ваксина след приключен имунизационен курс се ползва не по-рано от 3 месеца от датата на слагане на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).
- иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се слага като бустерна доза след приключен имунизационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след приключения имунизационен курс.

Въвеждането на сложена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за имунизация, 3 месеца след приключен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е допустимо от на следващия ден, 31 декември, като жителите ще получават и своя европейски дигитален Коронавирус документ.

Здравните управляващи взеха решение и за удължение на периода за слагане на противогрипна ваксина за хората над 65 години. Те ще получат такава и за месец януари.

" При персоналните лекари се появи информация, че поради нуждата от 14-дневен период сред противогрипната ваксина и бустерната доза няма по какъв начин и двете да бъдат сложени в границите на месец декемви ", добави Ангел Кунчев.

Удължена ще бъде и програмата за ротавирусна ваксина. Всички, които имат предпочитание да ваксинират децата си, ще могат да го създадат.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР