Основният проблем пред подаването на сигнали за корупция на работното

...
Коментари Харесай

Хората се страхуват да съобщават за корупция, затова подкрепят анонимните сигнали

Основният проблем пред подаването на сигнали за корупция на работното място в България е страхът от неподходящи последствия и възмездие. Над 90 % от българските жители считат, че кардинално хората би трябвало да подават сигнали, в случай че виждат случаи на корупция или спор на ползи в работата си. Същевременно под 50 % са тези, които биха подали сигнал за такова нещо - от боязън и от съмнение, че ще има резултат. Огромната част от хората, които споделят, че не биха подали сигнал, в случай че станат очевидци на корупция или спор на ползи в работата, сочат като причина страха от ответна реакция и чувството, че не са предпазени. Всичко това изяснява за какво българските жители горещо поддържат въвеждането на опция за подаване на анонимни сигнали за корупция и спор на ползи.

Това са данни от за публичните настройки към корупцията на работното място, направено от " Глобал Метрикс " ЕООД по поръчка на Българския институт за правни начинания (БИПИ). Изследването е в границите на план на БИПИ за слагане на основите на отбраната на подаващите сигнали (т.нар. whistleblowers), а съответният мотив е изтичащият период за транспониране на европейската Директива 2019/1937 за отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза. Тя би трябвало да бъде транспонирана в българското право до 17 декември 2021 година, само че сега няма дейности в тази тенденция, сподели изпълнителният шеф на БИПИ Биляна Гяурова Вегертседер при представянето на проучването.

Директивата вкарва минимални стандарти за отбрана на подаващите сигнали, които работят освен в обществения бранш, само че и в частния. За битката с корупцията подаването на сигнали е от основно значение, без сигнали тя просто не може да бъде ефикасна, съобщи Цветомир Тодоров, правист и специалист към БИПИ.

Същевременно това значи тези хора освен да имат отбрана, само че и да имат доверие на институциите, до които подават сигнали, да считат, че на техния сигнал ще бъде обърнато внимание, той няма да бъде потулен и ще има резултат. Доколкото директивата се ползва както за обществения, по този начин и за частния бранш, страните би трябвало да подсигуряват, че в тези предприятия ще има канали и процедури за вътрешно подаване на сигнали, което за частния бранш ще бъде безспорна правна оригиналност. Изключение е за придприятия под 50 души личен състав и общини под 10 000 население, прецизират създателите от БИПИ.

Сигнализиращите имат право на отбрана съгласно директивата, при изискване че са имали основателни аргументи да считат, че подадената информация за нарушавания е била вярна все още на подаването ѝ и тя попада в обсега на директивата - публични поръчки, финансови услуги, противопоставяне на прането на пари, екология, сигурност на храните, публично здраве, отбрана на потребителите и други Защитата на подателите на сигнали се прави в няколко насоки:

възбрана за ответни дейности за възмездие - уволняване, намаление в служба или закъснение на покачване, смяна на изискванията на работа, отвод от образование, дисциплинарни санкиции, насила, сплашаване, тормоз, дискриминация, репутационни вреди, финансови загуби и др.; ограничения за поддръжка - изчерпателна информация, правна помощ, в това число финансова подкрепа; наказания за лица, които препятстват подаването на сигнала, подхващат ответни ограничения, нарушават задължението за опазване на поверителността на персоналните данни на подателя на сигнала; ограничения за отбрана против възмездие - възбрана за търсене на отговорност, хипотеза, че претърпяната щета е нанесена за възмездие и други
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР